Ediţia a IX-a a Festivalului Primăverii continuă şi în această săptămână cu numeroşi invitaţi din Japonia, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi cu dirijorii Ciprian Marinescu şi Horia Andreescu. Concertele se desfăşoară marţi şi joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea.

Melomanii vor putea audia marţi lucrări de W.A. Mozart: Concert nr. 23 pentru pian şi orchestră în La major, K. 488, G. Bottesini: Gran duo concertante pentru vioară, contrabas şi orchestră, M. Bruch: Concert nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 26. Invitaţii serii sunt dirijorul Ciprian Marinescu şi soliştii japonezi Madoka Iida şi Sayaka Tamura la pian, Ayumi Tamura – vioară şi Tadashi Kanki la contrabas.

Ciprian Marinescu a început studiul la vârsta de 6 ani. A fost membru al orchestrei Osaka Symphony din Japonia, apoi concert-maestru al Orchestrei de Cameră Concertino din Bucureşti, iar în prezent este concert-maestru şi solist al Orchestrei de Cameră Harmonious din Osaka.

Seară cu flaut

Concertul de joi, de la ora 19, îi are în prim plan pe dirijorul Horia Andreescu şi pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Din programul serii fac parte lucrări de J. Haydn: Simfonia nr. 60 "Il distratto" în Do major, W. A. Mozart: Concert pentru flaut şi orchestră în Re major, K.314, L. v. Beethoven: Simfonia a V-a în do minor, op. 67.

Horia Andreescu este dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. A fost director artistic şi dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. A studiat dirijatul la Conservatorul din Bucureşti, la Viena şi s-a perfecţionat cu Sergiu Celibidache la Trier şi München.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este profesor de flaut la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, prim flautist al Filarmonicii "George Enescu" şi solist al Filarmonicii "Banatul" din Timişoara. În anul 1995 a obţinut diploma de "Master of Music" la Universitatea Illinois SUA, unde l-a avut profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray.