"Să râdeţi, pentru că râsul e muzica sufletului", îndeamnă celebrul actor Horaţiu Mălăele. Orădenii au şi motiv, fiind chemaţi la o serie de comedii spumoase. 

Între ele, "Dineu cu proşti", cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, şi "Boeing Boeing", un spectacol despre un arhitect cu trei amante stewardese, ecranizat pe vremuri cu Tony Curtis şi Jerry Lewis. 

Înapoi la teatru 

Odată cu începutul anului au fost reluate şi spectacolele de teatru în Oradea, inclusiv în Sala Mare a Teatrului, închisă în 2019 timp de câteva luni pentru reabilitarea scenei şi transformarea ei în una rotativă. În prima lună a lui 2020, amatorii de teatru pot vedea pe noua scenă, între altele, spectacole precum premiatul "Avalanşa", de Tuncer Cücenoğlu (19 ianuarie, ora 19), "o poveste despre frică, despre trecut şi viitor", faimosul musical "Sunetul Muzicii" (25 ianuarie, ora 19), precum şi "Creştini" (31 ianuarie, ora 19), cu Richard Balint în rol de pastor. 

Tot în ianuarie sosesc la Oradea şi spectacole naţionale jucate deja cu succes în faţa unor săli arhipline. Unul dintre acestea e comedia "Dineu cu proşti", cu Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru, care va fi jucată pe 28 ianuarie, începând cu ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor. 

Prost cu spume

Producţia a fost jucată, până acum, de peste 200 de ori. "Horaţiu Mălăele îl joacă pe François, un artizan de poduri din beţe de chibrit, părăsit de nevastă şi prost cu spume. Replicile ascund profunzimi subtile, pe care bine ar fi ca spectatorii să nu le scape din vedere. Altminteri dineul n-ar fi delicios", transmit organizatorii. 

Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Aylin Cadâr, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulica / Teodora Mareş, Dorin Andone / Tomi Cristin şi Alexandru Georgescu, iar regia e semnată de Ion Caramitru. În ciuda preţului de 120 lei, orădenii au cumpărat deja sute de bilete, aşa încât mai sunt disponibile câteva pe site-ul blt.ro. 

Arhitectul şi stewardesele

Tot la finalul lunii, orădenii pot vedea şi comedia "Boeing Boeing" adusă de Teatrul Elisabeta din Bucureşti. Din distribuţie fac parte, între alţii, Andreas Petrescu, Alexandra Velniciuc şi Maria Buză. Ecranizată în 1965 cu Jerry Lewis şi Tony Curtis protagonişti, comedia este jucată deja de opt stagiuni la Teatrul Elisabeta, iar de la premieră până în prezent a fost vizionată de peste 60.000 de spectatori.

Arhitectul Bernard, personajul principal, este un burlac convins şi un playboy veritabil care îşi trăieşte viaţa în compania a trei stewardese superbe, dar care nu au habar una de cealaltă. Acest lucru este posibil datorită unui mecanism impecabil planificat în baza analizei amănunţite a orarelor de zbor şi a iscusinţei menajerei sale, Bertha. Numai că un nou model de avion Boeing introdus pe piaţă dă peste cap toate orarele de zbor şi aduce împreună în acelaşi oraş, iar apoi în aceeaşi casă, toate cele trei logodnice stewardese. 

Bernard încearcă să redreseze situaţia implicându-l pe bunul său prieten de la ţară, Robert. Acesta, un timid, uită ce minciuni trebuie să spună şi cui, ceea ce iscă o înlănţuire de situaţii comice. Spectacolul "Boeing Boeing" va fi jucat pe 29 ianuarie, de la ora 20, la Casa de Cultură a Sindicatelor, biletele fiind puse în vânzare la preţuri de 70, 80 şi 90 lei la sala de spectacol şi pe bilet.ro. 

To be continued... 

Tot Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui pe 30 ianuarie spectacolul "Coasta din viaţa lui Adam", o "viziune în cheie comică a vieţii de după moarte". Autorul şi regizorul este Octavian Strunilă, prezent şi în distribuţie, alături de Leonid Doni, Paul Ipate, Anca Dinicu şi Oana Strunilă.

"Suntem martori la Judecata de Apoi a lui Manuel, un tânăr muzician care moare şi ajunge în Cer. Aici primeşte din oficiu un avocat şi viaţa îi este luată la bani mărunţi. Câte iubite a avut, de ce le-a părăsit şi pe care a iubit-o mai mult?", îl prezintă organizatorii. Biletele se vând la CCS la preţuri între 50 şi 80 de lei, în funcţie de locul în sală.

Spectacolele care mizează pe râsete nu se vor încheia în ianuarie. Pentru februarie, Teatrul Regina Maria pregăteşte premiera spectacolului "Revizorul", o comedie de moravuri a dramaturgului rus Nikolai Gogol, despre funcţionarii corupţi dintr-un orăşel de provincie care află că un inspector va veni să-i ia la puricat. De comedii, aşadar, orădenii nu vor duce lipsă. Le mai trebuie doar poftă de râs...