Aşa cum era de aşteptat, concertul Havasi Symphonic a adunat mii de orădeni, miercuri seară, în Piaţa Unirii. Timp de aproape două ore, celebrul pianist şi orchestra care îl însoţeşte au cântat melodii compuse chiar de Havasi, îndelung aplaudate de orădeni.

Pe lângă garduri

Încă de la ora 19.30, adică cu un ceas înainte de debutul programat al spectacolului, în centrul Oradiei era mare aglomeraţie. Chiar dacă organizatorii au pregătit şase puncte de acces în zona împrejmuită şi dedicată celor aproximativ 2.700 de spectatori care şi-au cumpărat bilete, în jurul orei 20, cozile la acestea au părut interminabile. Totuşi, fiecare a aşteptat liniştit să-i vină rândul.

La fel de răbdători au stat şi alţi aproximativ 2.000 de orădeni care au ocupat piaţa, pe lângă zona împrejmuită. În faţa Palatului Vulturul Negru, pe strada Vasile Alecsandri şi pe platoul din jurul statuii Regelui Ferdinand a fost înghesuială, oamenii bucurându-se că, deși nu au prins bilete la concert şi au fost nevoiţi să stea în picioare, au putut să-l vadă şi să-l asculte pe Havasi.

Cu familia, pe scenă

Puţin după ora programată, Balázs Havasi a urcat pe scenă, în aplauzele orădenilor. După nici trei minute, s-a ridicat de la pian, pentru a se aşeza în faţa unei orgi, care a sunat monumental în Piaţa Unirii.

Între melodii, pianistul care are înfăţişarea unui rockstar le-a spus orădenilor, în engleză şi în maghiară, şi câteva detalii despre repertoriu. De pildă, pentru unul dintre cântece l-a inspirat fiica sa de cinci ani, care a compus primele acorduri, apăsând pur şi simplu clapele pianului, în timp ce tatăl ei o filma. De altfel, înregistrarea video a rulat pe ecranul uriaş de pe scenă.

Un alt moment emoţionant a fost când Havasi a cântat piesa „Homeland”, despre care a explicat că este dedicată bunicilor lui, iar o fotografie cu aceştia a fost proiectată (foto). „Urmaţi-vă inima, iubiţi-vă familia, fiţi curajoşi şi visele voastre vor deveni realitate”, le-a spus pianistul orădenilor.

Concert Havasi la Oradea

Dirijorul... la chitară

Cu un program compus în întregime din piese originale, concertul a consemnat şi celebra bătălie a instrumentelor, cu care pianistul şi-a obişnuit fanii. Lupta s-a dat, evident, în muzică: Havasi a cântat la pian, iar toboşarul Andy a avut un solo lăudabil.

Gustate de public au fost şi alte momente inedite, precum cel în care dirijorul orchestrei şi-a lepădat misiunea, pentru a cânta la o chitară bas, ori cel în care microfonul a fost acaparat de un artist de beat-box, care apoi a format un trio cu Havasi şi cu Andy.

Orădenilor le-a plăcut ce au auzit, dovadă că, la finalul concertului, au aplaudat intens performanţa artiştilor. De altfel, Havasi a ieşit de trei ori de pe scenă şi tot de atâtea ori a revenit, pentru a mai cânta. Înainte de adevăratul final, unul dintre cântecele care au răsunat în Piaţa Unirii a avut şi elemente de folclor maghiar. De asemenea, tot pentru final, Havasi a lăsat celebra sa compoziţie „Storm”.

Havasi Symphonic Concert Show a fost organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea. Aşa cum şi BIHOREANUL a mai scris, inițial organizatorii au scos la vânzare 2.300 de bilete, dar pentru că s-au epuizat rapid, au suplimentat cu încă peste 400 de locuri, amplasând în piaţă două tribune. Preţul biletelor a variat între 25 şi 100 de lei, în funcţie de apropierea de scenă.