Zilele trecute, a fost vernisată la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural o nouă expoziţie de artă fotografică, în sălile dedicate Colecţiei de Tehnică şi Artă Fotografică "Ştefan Tóth István".

Este vorba despre expoziţia "Impresii din Mongolia Interioară", cu fotografii ce-i aparţin artistului Nagy Lajos din Târgu Secuiesc, organizată în parteneriat cu Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art".

Autorul a realizat fotografiile recent cu ocazia unei deplasări efectuate în Mongolia Interioară din China. Potrivit organizatorilor, artistul fotograf se numără printre cei 15 artişti fotografi de top ai lumii, având printre altele şi cea mai mare distincţie FIAP din lume.

Nagy Lajos a fost atras de fotografie de mic copil. "Primul aparat foto l-am primit în 1957, din Ungaria, o cameră bachelit form 6/ 9-Utitars. Fotografierea a devenit la început, în anul 1961, un hobby al meu, când am învăţat partea tehnică, adică modalităţi de a procesa fotografiile şi tot ce ţine de munca de laborator. Fiind pasionat de artele vizuale, am studiat artele plastice şi arta fotografică, stilurile fotografice, compoziţie etc. Am început să particip la concursuri naţionale şi internaţionale de fotografie începând cu anii ’80, iar în prezent am peste 20.000 de acceptări şi peste 2.000 de premii la saloanele naţionale şi internaţionale de artă fotografică", povesteşte acesta.

Pentru meritele sale internaţionale, Federaţia Internaţională de Artă Fotografică a răsplătit activitatea reputatului artist fotograf cu cea mai mare distincţie EFIAP/d3, iar Photographic Society of America cu titlul de Maistru PSA. Este membru a unor Organizaţii fotografice renumite ca: AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din Romania) din anul 1986, MFVSZ (Magyar Fotoművészek Világszövetsége-Hungary) din anul 2002, PSA (Photographic Society of America) din 2003, DVF (Deutsche Verband fuer Fotografie-Germany) din 2005 şi GPU (Global Photographic Union) din 2008, iar din 2015 este membru cu distinctia de medalie de aur al ISF (Images sans Frontiere-Franţa), RPS (Royal Photographic Society-Anglia) şi în PSS (Photographic Society of Singapore).

Lucrările sale au fost expuse în peste 80 de expoziţii personale de artă fotografică în România, Ungaria, Italia şi alte ţări din Europa. Primul lui album fotografic a fost publicat în anul 2000, sub titlul "Impressions", iar al doilea în anul 2017, sub titlul "Aschii de imagini din Curbura Carpatilor". Pentru activitatea sa, în anii 2010 şi 2011, AAFR i-a acordat titlul "Fotograful Anului", iar MFVSZ din Ungaria acelaş titlul în anii 2014, 2015 şi 2016, iar în anul 2018, pentru activitatea fotografică,i s-a decernat titlul "Artist Emerit" (Életműdíj). 

Expoziţia artistului fotograf Nagy Lajos (EFIAP/d3, MPSA2) va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până pe data de 3 septembrie.