Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte, vineri, vernisajele expoziţiilor "Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX). Funcţie şi iconografie" şi "Pânza de păianjen". Alături de celelalte expoziţii din Cetate, acestea vor putea fi admirate şi la Noaptea Muzeelor.

Vernisajul expoziţiei "Arta cositorului transilvănean" va avea loc la ora 16, iar cel al expoziţiei "Pâna de păianjen" la ora 17.

Prima expoziţie îşi propune prezentarea celor mai reprezentative piese ale colecţiei de cositoare din custodia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, a diferitelor tipuri de piese laice şi religioase, obiecte de uz casnic, liturgic şi decorative, confecţionate în cursul secolelor XVI-XIX, în diferite ateliere din Transilvania, completate şi cu câteva piese provenite din cele mai renumite centre urbane ale Europei Centrale.

Printre cele mai semnificative piese ale expoziţiei se numără sucupele (farfurioare) executate în Nürnberg, în cursul secolului al XVII-lea, platourile reprezentative ale breslelor din Transilvania şi cele decorative confecţionate cu ocazia unor sărbători, precum începerea Anului Nou, sau cununiile, executate în diferitele ateliere de cositorie ale Transilvaniei, precum Braşov, Sighişoara, Sibiu şi Cluj. Acestea sunt decorate cu o serie de motive specifice acestor momente festive, precum perechea proaspăt căsătorită, îmbrăcată în specificele costume săseşti ale perioadei, încadrată de o serie de motive vegetale şi zoomorfe.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 mai - 30 august 2019, la sediul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, corp B, etajul 1, sala 13, de marţi până duminică, inclusiv, între orele 10.00-18-00.

Cea de-a doua expoziţie îşi propune prezentarea celor mai reprezentative piese ale colecţiei de tablouri realizate din pânză de păianjen ale artistului Emil Mureşan. Tablourile expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Municipiului Mediaş, completate cu câteva piese din colecţia personală a familiei.

Emil Mureşan este primul care descoperă că pânza de păianjen poate fi transformată în artă. A lucrat mai bine de cinci ani la tablouri folosind pânza de păianjen, fără a arăta nimănui. Prima expoziţie cu astfel de lucrări are loc în anul 2001, cu ocazia unui festival din Mediaş. Tablourile devin repede populare şi artistul este invitat să expună la Bucureşti. Originalitatea sa este recunoscută şi de Cartea Recordurilor: cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Primăria Mediaş îi conferă artistului titlul de "Cetăţean de onoare". În domeniul sculpturii a primit nenumărate distincţii şi medalii, semnificativă fiind medalia "Meritul Cultural" Clasa I pentru lucrarea "Hora", primită în 1972 de la Consiliul de Stat.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 mai - 30 august 2019, la sediul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, corp A, etajul 2, sala 15, de marţi până duminică, inclusiv, între orele 10.00-18.00.