Uniunea Maghiară de Teatru organizează în perioada 22-26 ianuarie, la Oradea, festivalul Mafeszt, cu spectacole de scenă mare, piese pentru copii, teatru-lectură şi producţii de teatru-dans, prezentate de mai multe trupe din ţară. 

Cinci zile de festival

Festivalul a fost anunţat, joi, în cadrul unei conferinţă de presă organizate de Teatrul Szigligeti, membru în Uniunea Maghiară de Teatru şi gazda evenimentului.

Organizaţia a fost fondată în 2017 şi are ca membri Teatrul Maghiar de Stat Csiky Timişoara, Teatrul Maghiar de Cameră Arad, trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Tomcsa Sándor din Ordoheiu Secuiesc, Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, dar şi teatrul Szigligeti.

În 2018 a avut loc prima ediţie a festivalului Mafeszt organizat de uniune la Satu-Mare urmând ca în fiecare an festivalul să se desfăşoare într-un alt oraş membru.

Mafeszt va debuta în 22 ianuarie cu un spectacolul „Necunoscutul” al Ansamblului Nagyvárad şi cu comedia franţuzească "Floare de cactus", care va fi jucată de actorii teatrului din Miercurea Ciuc. Ultima reprezentație va fi în 26 ianuarie, când spectacolul „Burundanga, bascul, masca și marfa” va fi pus în scenă de Teatrul de Stat „Csiky Gergely”. 

Spectacole pentru toate vârstele

Printre spectacolele programate se numără drama "Platonov" jucată de trupa Teatrului Szigligeti, unde sunt conturate prototipuri de personaje care vor deveni caracteristice pentru creaţia lui Cehov.

Un spectacol individual va fi pus în scenă de actorul András Hatházi, cunoscut de publicul român pentru rolul său în filmul „Morgen" în regia lui Marian Crişan, dar şi pentru rolul său în „Orizont", o adaptare după romanul „Moara cu noroc”. 

În ultima zi a festivalului, trupa Teatrului Szigligeti va juca musicalul "Oliver!", o adaptare după romanul "Oliver Twist" a lui Charles Dickens, şi „Burundanga", o coproducţie a teatrului maghiar din Timişoara şi a trupei Harag György din Satu Mare.

Pe lângă spectacolele pntru adulţi, organizatorii au pregătit şi trei spectacole pentru copii: "Crăiasa Zăpezii” de Hans Christian Andersen, „Rengeteg Ábel şi Kürtös Kata" şi „Cipi, piticul cel fioros". 

De menţionat este faptul că reprezentaţiile se vor ţine la Sala Mare a teatrului Szigligeti, la Sala Studio a teatrului, spectacolele pentru cei mici la teatrul Arcadia, iar spectacolul „Matricele ungur" va avea loc în Mozskva Caffe, toate spectacolele fiind supratitrate în limba română.

Preţul unui bilet la spectacolele este de 25 de lei, cu reducere de 10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar biletele la spectacolele pentru copii vor costa 10 lei cu reducere de 3 lei pentru elevi şi studenţi.

O excepţie va fi muzicalul „Oliver!", unde un loc în lojă pe scaunele din faţă va fi 45 de lei, un loc în loja pe scaunele din spate va fi 40 lei, la parter un bilet va fi 30 de lei, iar la balcon preţul unui bilet va fi de 25 de lei.

Biletele pentru festival se pot achiziţiona la agenţia de bilete a Teatrului, începând cu 3 ianuarie, de luni până vineri între orele 14 şi 19 sau cu o oră înainte de începerea unui spectacol. 


Programul MAFESZT

Marți, 22 ianuarie

- Ora 17, studioul Szigligeti: „Necunoscutul” Ansamblul Nagyvárad

- Ora 19, Sala Mare a teatrului Szigligeti: „Floare de cactus” Teatrul din Miercurea Ciuc

Miercuri, 23 ianuarie

- Ora 11, Sala Arcadia: „Cipi, piticul cel furios” Teatrul din Miercurea Ciuc

- Ora 17, Studioul Szigligeti: „Menuet de șuncă” Teatrul Maghiar din Arad

- Ora 19, Sala Mare a teatrului Szigligeti: „Șeful șefilor” Teatrul din Ordoheiu Secuiesc

Joi, 24 ianuarie

- Ora 10, Sala Arcadia: Rengeteg Ábel și Kürtös Kata” Teatrul din Ordoheiu Secuiesc

- Ora 17, Studioul Szigligeti: „Platonov” Trupa Szigligeti

- Ora 21, Cafeneaua Moszkva: „Magyar Mátrix” Teatrul din Ordoheiu Secuiesc

Vineri, 25 ianuarie

- Ora 17, Studioul Szigligeti: „Cincisprezece încercări pentru actorie” Teatrul de Nord din satu Mare

- Ora 21:30, Studioul Szigligeti: „Rabenthal” Teatrul din Timișoara

Sâmbătă, 26 ianuarie

- Ora 11, Sala Arcadia: „Crăiasa Zăpezii”  Teatrul din Timișoara

- Ora 17, Sala Mare: „Oliver”  Teatrul Szigligeti

- Ora 20, Studioul Szigligeti: „Burundanga, bascul, masca și marfa” Teatrul de Stat „Csiky Gergely”