Apreciatul dramaturg român Matei Vişniec, stabilit în Franţa, se va afla vineri la Oradea pentru a asista la prima reprezentaţie a spectacolului "Occident Express" pus în scenă de Teatrul Szigligeti.

Spectacolul va fi jucat în premieră absolută în limba maghiară şi va fi supratitrat în limba română.

Premiera va avea loc pe 1 martie, de la ora 19, la Sala Mare, şi va fi precedată, de la ora 17, de o întâlnire a lui Matei Vişniec cu publicul. În cadrul acesteia se va vorbi, în primul rând, despre Trilogia Balcanică, dar şi despre sursele de inspiraţie ale acesteia. Volumele cu cele mai noi drame ale autorului, dar şi unele mai vechi, vor putea fi cumpărate la faţa locului.

"Occident Express" analizează, cu o acurateţe extraordinară, stereotipiile est-europene, evocând lumea Balcanilor cu multă ironie. "Limbajul teatral poetic al lui Vişniec este cât se poate de adecvat pentru a ne pune faţă în faţă cu această lume decadentă a Balcanilor într-un mod concentrat. Dincolo de faptul că este o premieră absolută în limba maghiară, spectacolul pe care urmează să îl punem în scenă conţine un alt element de noutate foarte important: Vişniec mi-a trimis o versiune a textului care include scene încă nevăzute nici pe hârtie, nici pe scenă", a spus regizorul Zalán Zakariás despre producţia aflată în pregătire la Szigligeti.

La premiera din 1 martie sunt valabile Abonamentele "Szigligeti". Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 2 martie, de ora 17 (Abonament "Tanay"), respectiv pe 3 martie, ora 17 (Abonament "Bessenyei"). Biletele sunt disponibile la casieria teatrului (deschisă luni şi joi între orele 10 şi 15, marţi, miercuri şi vineri între 14 şi 19, sau cu o oră înaintea începerii spectacolelor), respectiv online, pe biletmaster.ro.

Matei Vişniec a mai venit la Oradea şi în 2016 pentru a asista la premiera spectacolului "Cabaretul Dada", pus în scenă de actorii Teatrului Regina Maria.

Născut în 1956 în Bucovina, la Rădăuţi, Matei Vişniec a studiat filosofia la Bucureşti şi se afirmă, iniţial, în România prin poezie. În septembrie 1987, Matei Vişniesc a plecat din România cu o viză de turist şi a ajuns în Franţa, unde a cerut azil politic. Între 1988 şi 1989 a lucrat pentur BBC, iar apoi pentru Radio France Internationale. Piesele sale de teatru s-au tradus în 30 de limbi şi s-au jucat în 40 de ţări. În 2009, Vişniec a primit Premiul european pentru întreaga activitate acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa.