Între 1 şi 5 mai, Teatrul Szigligeti organizează cea de-a şaptea ediţie a festivalului "HolnapUtán", adică, în română, "Poimâine". În cursul celor cinci zile ale evenimentului vor avea loc 12 spectacole şi vor urca pe scenă trupe din România dar și din Serbia și Ungaria.

Organizatorii vor pune accent pe implicarea tinerelor talente, astfel că festivalul va fi completat şi de producţiile universităţilor de artă teatrală din ţară şi din Ungaria.

Spectacole maghiare și sârbe

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Teatrului Szigligeti, la festival vor participa trupe cu renume în teatrul maghiar, precum Teatrul Örkény de la Budapesta şi Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Serbia, cunoscut pentru spectacolele sale inedite.

Pe lângă acestea, la festival vor avea loc şi spectacole realizate de trupe independente. Este vorba despre spectacolul celor de la Waitingroom Project Cluj-Napoca, dar şi o coproducţie a Teatrului K2 de la Budapesta alături de Teatrul Naţional din Miskolc.

"Conform obiectivelor propuse încă de la lansarea festivalului, oferta de spectacole este completată de producţiile universităţilor de artă teatrală cu limba de predare maghiară din regiune. În acest an, îi vom avea alături pe studenţii Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta, ai Universităţii de Artă Târgu-Mureş, respectiv pe cei ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca", se arată în comunicatul de presă.

Spectacole în premieră pe scena orădeană

Primul spectacol care va avea loc în Sala Mare a Teatrului este "Deşteptarea primăverii" a Teatrului de Nord Satu Mare, jucat de trupa Harag György, în 2 mai, de la ora 20.

În spectacol, personajele îşi caută fericirea, dar se împiedică de societatea plină de prejudecăți în care trăiesc şi de normele impuse de aceasta.

Trupa Örkény din Budapesta va aduce orădenilor spectacolul "Secondhand", inspirat din romanul Svetlanei Alexievici, autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură. Trupa maghiară va juca pentru prima dată pe scena orădeană.

Un alt spectacol inedit va fi al trupei din Serbia, "Norul din pantaloni", care va vorbi despre ce lasă în urmă un război sau o revoluţie şi despre cum sunt afectaţi oamenii obişnuiţi. 

Din cele 12 spectacole, patru vor fi supratitrate în limba română. Este vorba despre "Deşteptarea primăverii", "Nori în pantaloni", "Ritul primăverii" şi "România 100".

Biletele s-au pus în vânzare deja şi se pot achiziţiona de la casieria Teatrului şi online de pe pagina biletmaster.ro. Organizatorii au şi o ofertă pentru orădeni, astfel că ei pot să cumpere un abonament la 60 de lei valabil pentru patru spectacole la alegere.