Orădenii sunt invitaţi, vineri, la ora 13, la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, unde va avea loc vernisajul expoziţiei "50 de ani de grafică românească 1970 - 2020". 

Peste 70 de lucrări semnate de 65 de artişti vor fi expuse în noul spaţiu amenajat în Muzeul Oraşului, potrivit organizatorilor.

Realizată printr-un parteneriat model dintre Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural şi Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colecţionarului George Şerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă şi dr. Diana Iancu, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora, şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. 

Reprezentanţii MOO au transmis că este vorba despre o expoziţie permanentă de artă orăşenească, cuprinsă în planul de amenajare muzeală.  

"Până când acest proiect va fi finalizat, avem ocazia de a admira un număr de peste 70 de lucrări. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti. Sunt expuşi 65 de artişti, 3 dintre ei sunt orădeni", se arată în comunicatul Muzeului. 

Expoziţia intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice din perioada 1970 şi până în prezent.

Exerciţiul gravării şi al altor tehnici de reproducere artizanală a imaginii a reprezentat o dublă oportunitate: pe de o parte, aceea de a creşte difuzarea, în rândul publicului, a operei lor, pe de altă parte posibilitatea de a exprima o gândire diferită.

O parte dintre lucrările din cadrul expoziţiei vor fi donate Muzeului Oraşului Oradea, potrivit organizatorilor. 

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă: "De la un Horia Bernea la Ştefan Câlţia, de la Şcoala lui Vasile Kazar la Mircia Dumitrescu sau Vladimir Şetran, de la acuarela lui Anamaria Smigelschi la desenul lui Sorin Ilfoveanu sau Florin Mitroi, continuăm cu Geta Brătescu sau simplitatea plină de înţeles a lui Horia Damian, la gravurile lui Adrian Dumitrache, Peter Pusztai şi Dodi Romanaţi, învăluindu-ne de culorile Casiei Csehi, Nicolae Săftoiu sau Liviu Stoicoviciu". 

Potrivit organizatorilor, artiştii români care trăiesc în diaspora sunt şi ei bine reprezentaţi: Denisa Şerban Maschek, Alma Rusescu, Sofia Frankl, Doina Botez, Irina Georgeta Pusztai, Ana Golici, Georgeta Borusz sau Damó István.