Locul de desfăşurare a Festivalului Naţional de Folk, aflat la a doua ediţie, a fost mutat din amfiteatrul fortăreţei în curtea Cetăţii, lângă Muzeul Pâinii, după ce proprietarii restaurantului cu terasă BastiOr Bistro, situat lângă amfiteatru, au decis să facă un party pe terasă.

"Amfiteatrul din Cetate este parţial indisponibil şi prin urmare ne-am mutat în zona Muzeului Pâinii (în partea dreapta, după intrarea principală), pe o scenă în aer liber. În faţa ei vor fi instalate minim 500 de scaune, plus seturi de mese şi bănci pentru consum alimentar", a anunţat, printr-un comunicat, Mihaela Dindelegan, organizatoarea evenimentului, fără însă a da explicaţii privind motivele mutării.

Contactată de BIHOREANUL, reprezentanta Asociaţiei Pro Lirica a recunoscut că a anunţat amfiteatrul drept gazdă a Festivalului, deşi nu avea acordul scris din partea Cetăţii pentru utilizarea acestuia. Primise, însă, spune femeia, asigurări verbale, iar evenimentul fusese notat în calendarul celor găzduite de Cetate.

"Noi am depus o cerere scrisă la Cetate de aproape două luni de zile pentru amfiteatru. Am primit acceptul verbal, ne-au trecut în calendarul lor. Vinerea trecută, m-a sunat Călin Mocan (n.r. proprietarul Basti Or Bistro) şi mi-a spus că are party afară cu DJ în acele zile. Am zis că nu renunţ la amfiteatru, dar apoi am fost sunată şi de un angajat de la Cetate, Ionuţ Ciorba, care mi-a spus să nu ne suprapunem", a explicat, la solicitarea reporterului, Mihaela Dindelegan.

Petrecerea se cheamă "OUT by Intense în Cetate", invitați fiind Dirty Nano, John Trend, Chrom & Vladmir. Party-ul e programat pentru duminică, de la ora 17.

Organizatoarea Festivalului Naţional de Folk a mai precizat că a discutat la începutul acestei săptămâni şi cu Angela Lupşea, administratorul Cetăţii, care i-a spus acesteia că îi oferă 500 de scaune pentru spectatori, în noua locaţie, adică lângă Muzeul Pâinii.

"Nu voiam să ne suprapunem. Ştiu că a mai fost o suprapunere recent cu un spectacol al Teatrului în Cetate şi n-a ieşit bine. N-am vrut ca muzica lor să-mi strice evenimentul", a explicat Mihaela Dindelegan motivul pentru care a acceptat mutarea.

După cum BIHOREANUL a scris, tot din cauza unor neconcordanţe în administrarea Cetăţii, la începutul lunii mai, Teatrul Regina Maria a anulat o reprezentaţie a spectacolului "În inima nopţii: Episodul MacBeth", care trebuia dată pe o scenă mobilă în curtea Cetăţii, din cauza unui spectacol-concert al unei trupe din Debreţin care se ţinea în amfiteatru în cadrul Festum Varadinum.

Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea din Cetate şi, în acelaşi timp, administratoarea fortăreţei, nu a putut fi contactată până la transmiterea acestei ştiri.

UPDATE:

Ulterior, directorul Muzeului Cetății, Angela Lupșea, a declarat pentru BIHOREANUL că organizatorii Festivalului de Folk au depus cererea pentru folosirea amfiteatrului la Primărie și nu la Cetate, cum trebuia, așadar documentul a ajuns târziu în mâinile angajaților de la Cetate. 

De asemenea, Lupșea a mai subliniat că organizatorii Festivalului de Folk au anunțat locația fără să aibă acordul Cetății și fără ca gazda să fie chemată ca partener al evenimentului. Soluția de compromis a fost aceea menționată mai sus. 


Program Festivalul Naţional de Folk:

30 iunie

Bercea Alexa, Dascălu Alexia şi Zaha Cosmina (Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, clasa de canto a prof. Dana Oprescu)

Iuliu Ciura (Oradea)

Trupa Fior Oradea (Mihaela Simai, Anca Duma şi Ioana Butnăraşu)

Raul Bochiş şi prietenii (Oradea)

Florin Săsărman (Bistriţa)

Maria Gheorghiu (Bucureşti)

1 iulie

Monica Cojocaru (Arad)

Adina Hodişan (Oradea)

Alexandrina şi Florian Chelu (Oradea)

Liliana Ioniţă Budău şi Fala Band (Oradea)

Călin Pop şi Raul Silaghi (Oradea)

Cătălin Condurache (Cluj-Napoca)

Emeric Imre (Cluj-Napoca)

Prezentator: actorul Mircea Bodolan

Sâmbătă, 30 iunie, ora 17:30

Lansare de carte:

Florin Săsărman "Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenţei de Bizanţ"

Mihaela Dindelegan "Minuni din flori de spini"

Maria Elvira Vancea "Fântână cu cumpănă, viaţa"