Vremea festivalurilor în aer liber s-a încheiat, însă toamna nu se anunţă deloc plictisitoare la Oradea. Că e vorba de concerte, spectacole de balet sau de teatru, orădenii au din ce alege.

În perioada imediat următoare, ei sunt chemaţi la o piesă de teatru prezentată în premieră naţională la Teatrul Regina Maria, la un concert cu Ştefan Bănică jr., la o seară de zbenguială cu vedetele anilor ‘90 Nana şi C Block, precum şi la "Lacul lebedelor", prezentat de balerini ruşi.

Creştini la Sinagogă 

Pe 29 octombrie, de la ora 19, Teatrul Regina Maria programează, la Sinagoga Sion, premiera naţională a spectacolului "Creştini", de Lucas Hnath, un tânăr dramaturg din Statele Unite, care a crescut într-o familie de evanghelişti şi era pe cale să se facă el însuşi pastor.

În piesa "The Christians" (tradusă "Creştini"), dramaturgul spune o poveste despre lupta pentru  putere, într-o mega-biserică. "Astăzi este o zi importantă pentru congregaţia Pastorului Paul. Biserica pe care o conduce are sute de locuri, săli de clasă pentru şcoala duminicală şi o cristelniţă de mărimea unei piscine, iar el se află acum în faţa enoriaşilor pentru a le spune că, astăzi, toate costurile acestor construcţii sunt achitate. Paul are însă şi alte veşti, care nu se încadrează în tiparul cu care este obişnuită comunitatea de credincioşi", spune sinopsisul prezentat de Teatrul orădean înaintea premierei.

Regia este semnată de Radu Iacoban, cel care a şi tradus textul lui Lucas Hnath, iar rolul principal, cel al pastorului Paul, va fi jucat de Richard Balint (foto), actor care tocmai a primit un premiu UNITER pentru un rol în care l-a interpretat pe Diavol.

În piesă, orădenii îi vor mai putea vedea pe Adela Lazăr, Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Anda Tămăşanu şi Maria Teişanu. Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 30 octombrie, respectiv 6 şi 7 noiembrie, tot la Sinagoga Sion.

Hituri de pe vremuri

Câteva zile mai târziu, sunt programate evenimente cu muzică antrenantă. Îndrăgitul artist Ştefan Bănică jr. ajunge în oraşul de pe Crişul Repede vineri, 1 noiembrie, în cadrul unui turneu naţional. Fanii sunt invitaţi să fredoneze, la Casa de Cultură a Sindicatelor, refrenele unor cântece cunoscute lansate de Bănică jr. de-a lungul carierei sale de 30 de ani. Biletele s-au pus în vânzare pe platforma iabilet.ro la preţuri între 69 şi 139 lei.

Pe 8 noiembrie, la Arena Antonio Alexe, vor concerta artiştii Nana şi C-Block, odată extrem de cunoscuţi în România datorită succesului muzical pe care l-au avut în anii '90, cu piese ca "Lonely" şi "So strong out". În cadrul show-ului "Urban beats" vor avea loc demonstraţii de baschet acrobatic susţinute de echipa Face Team. Va urca pe scenă şi trupa locală Switch Crew, cu un hip hop dance show. Biletele s-au pus în vânzare pe eventim.ro, pe categorii, începând cu 85 lei. La categoria VIP, un bilet costă 255 lei.

Pe "Lacul lebedelor"

Tot în noiembrie, la Oradea va fi adus cel mai cunoscut spectacol de balet din lume, "Lacul lebedelor", în interpretarea companiei "St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov". Directorul artistic al spectacolului este Andrei Batalov, fondatorul companiei de dans şi prim-solist la Teatrul Mariinski.

Stele precum Andrei Batalov, Yevgeny Ivanchenko (Mariinsky Ballet), Leonid Sarafanov, Oksana Bondareva (Mihailovski Ballet), Alexandra Timofeeva, Evgheni Ivanchenko (Kremlin Ballet) sunt soliştii principali ai companiei, iar corpul de balet este de înaltă clasă. Trupa de balet a făcut până acum turnee în Japonia, Spania, Elvetia, Germania, Franţa, Italia, Cehia, SUA.

La Oradea, spectacolul "Lacul lebedelor" va fi prezentat pe 21 noiembrie, începând cu ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Biletele se găsesc la agenţia gazdelor, precum şi pe blt.ro, la preţul de 130 lei. Deşi spectacolul este programat peste o lună, o bună parte din bilete s-au şi vândut deja. Aşadar, pasionaţii ar trebui să se hotărască rapid...