Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca aduce un nou spectacol de operă la Oradea: "Nabucco" de Giuseppe Verdi, cu solişti italieni în rolurile principale. Este vorba despre baritonul Alfio Grasso, prezentat drept unul dintre cei mai importanţi solişti de operă din ultimele două decenii, şi soprana Stefania Spaggiari, care au mai cântat la Arenele din Verona, Teatrul de Operă din Roma şi Teatrul Real din Madrid.

Spectacolul va avea loc pe 16 aprilie la Teatrul Regina Maria. "Va fi o montare integrală a operei, cu orchestră, cor, ansamblu de balet, solişti din ţară şi din străinătate", au precizat organizatorii. 

Dirijorul spectacolului va fi prof. univ. dr. Leonard Dumitriu de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, cu o experienţă de 28 de ani ca dirijor, iar montarea scenică va fi asigurată de lectorul universitar doctor Ligia Ghilea de la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Nabucco, operă compusă în anul 1841 pe un libret de Temistocle Solera, a avut premiera la Teatro alla Scala din Milano la 9 martie 1842. Denumirea iniţială a fost Nabucodonosor, varianta prescurtată şi definitivă fiind adoptată se pare, la Teatrul San Giacomo din Corfu, în 1844.

Inspirat de un episod din istoria biblică ce descrie înrobirea si suferinţele poporului evreu, libretul lui Temistocle Solera a reînviat în sufletul lui Verdi suferinţele Italiei din vremea lui, asuprită de dominaţia austriacă, amprentând dramaturgic şi muzical opera cu sentimentele, ideile şi năzuinţele ardente ale compatrioţilor săi.

La spectacol vor contribui corul, orchestra şi ansamblul de balet Opera Vox, formate din artişti de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Română din Cluj-Napoca şi Filarmonica Transilvania.

Biletele au fost puse în vânzare la agenţia Teatrului Regina Maria. În funcţie de locul în sală, un bilet costă între 20 şi 50 lei.