Săptămâna şi vernisajul la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural! De astă dată vorbim de o expoziţie permanentă, parte a seriilor menite să arate istoria Oradiei pe epoci, din punct de vedere politic, religios şi social.

Expoziţia "Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989)" cuprinde zeci de exponate, atât fotografii, cât şi obiecte din perioada respectivă, o parte a lor provenind din colecţia personală a fotografului Nicolae Meseşan, iar altele din donaţiile orădenilor din ultimii doi ani.

La vernisajul de joi au participat numeroase persoane, majoritatea martore ale epocii. Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului, Angela Lupşea, care a arătat că "aici vom vedea nu doar epoca comunistă privită aşa cum se arată cu degetul, ci şi diferite amintiri, prezentate ca obiecte".

Mai apoi, istoricul şi muzeograful Augustin Ţărău a prezentat expoziţia prin prisma parteneriatului cu Nicolae Meseşan, dar şi ca structură: "sunt observate procesele epocii, colectivizarea, apoi industrializarea, care a românizat oraşele ardelene, urbanizarea, sănătatea, educaţia şi cultura. (…) Nu lipsesc nici vizitele de lucru, specifice vremii. (…) Expoziţia se încheie cu răsturnarea regimului".

Martor al perioadei, istoricul Viorel Faur a arătat că "în 1945-46 se vobea despre trecutul de dinainte de 1945 în termeni negativi, că tot ce au făcut burghezii era rău, iar după ’90 blamau perioada comunistă. Nu putem tăia cu foarfeca nişte zeci de ani".

Episodul Oradea în decembrie 1989 a fost povestit de omul de cultură Mircea Bradu, aflat atunci în mijlocul evenimentelor. "Oradea era un oraş liniştit, educat. (…) Când am intrat în primărie, am văzut birourile deschise şi documentele aruncate peste tot, se aruncau covoarele pe geam. Am reuşit să închidem birourile. (…) N-am ştiut ce să le spunem oamenilor adunaţi afară, dar era lângă mine părintele Megheşan şi i-am spus «Părinte, spune o rugăciune!»".

Fotograf oficial al vizitelor prezidenţiale în Bihor înainte de 1989, apoi fotograf criminalist, Nicolae Meseşan a spus că "în urmă cu doi ani am contribuit cu câteva obiecte în cadrul campaniei «Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu», iar anul trecut am depus proiectul la Consiliul Judeţean". Astfel a fost obţinută o finanţare prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte. Meseşan a povestit câteva momente inedite din timpul vizitelor prezidenţiale, precum acela când l-a "dărâmat" pe Ştefan Andrei (ministru de externe), dar apoi a fost iertat.

De altfel, Meseșan a prezentat și o cărticică (foto) inedită tipărită în Oradea. Aceasta are dimensiuni 3/4, cât poza de pe o carte de identitate, și conține tezele Congresului al IX-lea al PCR din 1969, fiind tipărită special pentru fostul vicepreședinte al Consiliului Popular Județean, Nistor Ciordaș.

Expoziţia poate fi văzută în Corpul A, etajul II, sala 13, de marţea până duminica, între orele 10 şi 18.