În primele două zile ale lunii decembrie, corala camerală Voces din Oradea, pregătită şi condusă de profesorul Arnold Schneider, va participa la cea de-a 27-a ediţie a prestigiosului Festival Coral de Advent şi Crăciun de la Praga, desfăşurat sub egida Primăriei oraşului. Acesta este cel mai important eveniment european dedicat muzicii religioase specifice sărbătorii Naşterii lui Hristos.

An de an, în debutul lunii decembrie, capitala cehă este "asediată" de formaţiuni corale europene de anvergură care, pe lângă emoţiile evoluţiei în faţa unui juriu intransigent, susţin concerte în diferite biserici ale oraşului şi pe diverse scene amplasate în aer liber. Iar ca punct culminant, participă la un mega-concert în inima medievală a metropolei, Piaţa Staromĕstské, scăldată în luminile feerice şi ornamentaţiile fastuoase ale sărbătorilor ce încep, vegheată de emblematicul orologiu astronomic din turnul gotic al Primăriei.

Monumentalul şi ineditul spectacol va consta din interpretarea unei suite de piese de către toate corurile participante, reunite sub conducerea dirijorului sud-african Johann van der Sandt.

La acest important festival, corala orădeană va avea de înfruntat prestigioase ansambluri din Norvegia, Italia, Polonia, Slovacia, Letonia şi, bineînţeles, din ţara gazdă. Pentru acest demers a pregătit un repertoriu robust alcătuit din piese internaţionale şi româneşti semnate de Palestrina, Rahmaninov, Ola Gjeilo, Dan Voiculescu, Pascal Bentoiu şi Sabin Drăgoi.

"Din păcate, Corul de Cameră Voces nu beneficiază pentru acest eveniment de niciun sprijin financiar din partea instituţiilor administrative bihorene, cu toate că pe afişele şi promo-urile Festivalului numele ansamblului este însoţit de sintagma Oradea-Romania. Deci nu se reprezintă acolo doar pe sine, ci în primul rând oraşul şi ţara în care funcţionează. Câţiva sponsori binevoitori au susţinut o mică parte din cheltuielile de deplasare, cazare şi masă, dar grosul sumei este suportat de către corişti. Păcat pentru mişcarea corală românească aflată de ani buni într-un regres vizibil, păcat pentru statul român mânat întotdeauna de "alte" priorităţi. Şi, mai ales, păcat pentru aceşti talentaţi şi inimoşi oameni care, în condiţii normale, ar putea performa remarcabil naţional şi internaţional", se arată într-un comunicat transmis luni de Corul Voces.

În ciuda acestei dificultăţi financiare, artiştii spun că vor lupta "cu dăruire şi concentrare pentru o poziţie onorabilă în ierarhia muzicii corale europene".