Orădenii sunt aşteptaţi, marţi, 5 martie, să ia parte la conferinţa "Despre kitsch. Strategii de supravieţuire", care va avea loc la Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Profesorul de estetică care va susţine conferinţa spune că kitsch-ul este prezent în toate domeniile vieţii şi că a ajuns să atace cultura.

Evenimentul face parte din ciclul "Conferinţele orădene" şi este organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, prin departamentul Cultural coordonat de Rodica Indig.

Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice, evenimentul va vorbi despre ce este kitch-ul, cum îl recunoaştem, ce înseamnă noţiunea de "om kitsch" şi cel mai important, cum poţi supravieţui într-o lume în care el este prezent peste tot.

Invitatul conferinţei va fi lect. univ. de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, Ştefan Gaie.

"Despre kitsch, adică despre una dintre obsesiile intelectualilor din secolul XX, «răul absolut», «flagelul secolului», duşmanul prin excelenţă al culturii... dar şi despre delicatul, drăgălaşul, fragilul, sentimentalul, ieftinul, vulgarul, dulce-viciosul, şi, să recunoaştem, inevitabilul kitsch", a spus Gaie potrivit comunicatului.

Kitsch-ul este folosit pentru a caracteriza un obiect lipsit de originalitate, de prost gust, ieftin, și care, de cele mai multe ori,  repetă stereotipuri. El a început să apară atât în literratura de specialitate, cât şi în multe alte domenii cum ar fi mass media.

Conferinţa va avea loc de la ora 18:30, în sala Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic din Oradea, situat pe strada Parcul Traian, 20. Intrarea este liberă.

Mihaela Furculiţă
Mădălina Sim