Pasionaţii de cicloturism sunt invitaţi peste o săptămână, respectiv sâmbătă, 28 septembrie, la o nouă tură, pe un traseu cu o lungime de aproape 30 de kilometri, prin Parcul Natural Apuseni. Doritorii trebuie să ştie că participarea este gratuită, dar traseul are coborâri dificile şi necesită condiţie fizică bună.

Evenimentul este organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, printr-un proiect transfrontalier finanţat cu 2,7 milioane de euro. Pe parcursul acestuia, va fi vizitată o zonă turistică spectaculoasă din arealul Parcului Natural Apuseni, traseul pe care-l propunem având următorul itinerariu: Satul de vacanţă Vârtop - Bubeşti - Şaua Poniţa - Cheile Galbenei - Boga.

"Este un traseu cu coborâri dificile şi urcări susţinute, care necesită condiţie fizică bună şi biciclete de tip mountain bike, bine echipate. Participanţii au obligaţia de a purta cască, vestă şi de a avea bicicletă de teren de tip mountain bike. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a exclude din cadrul evenimentului participanţii care nu respectă cele menţionate. Bicicliştii sunt sfătuiţi să-şi asigure rezerve de apă pe parcursul traseului şi transportul până la locul de start din satul de Vacanţă Vârtop", arată comunicatul AMD.

Atenție, traseul nu este recomandat copiilor sub 12 ani, chiar dacă se dorește transportul acestora pe biciclete care au montat în fața sau în spate suport special

Startul se va da sâmbătă, 28 septembrie, din faţa Hotelului Four Seasons din satul de vacanţă Vârtop, în jurul orei 10.

Organizatori asigură ghidajul, două mese şi transportul şoferilor de la Boga la Vârtop.

Nu există costuri de participare, doritorii asigurându-şi însă transportul până la locul de pornire.

Tot ce trebuie să facă participanţii este să respecte regulile şi să se înscrie pe formularul online la  https://forms.gle/HmknXn9aECuhSLQ79.

Peisaj de vis

Traseul porneşte din satul de vacanţă Vârtop, una dintre destinaţiile turistice importante ale judeţului. La Hotel Four Seasons se va servi micul dejun cu produse locale de sezon. Traseul va continua în Parcul Natural Apuseni spre satul Bubeşti apoi prin Şaua Poniţa, spre Cheile Galbenei.

Peisajele naturale oferite de abrupţii stâncoşi ai văii Galbenei precum şi o scurtă incursiune în Cheile Galbenei vor oferi posibilitatea participanţilor să descopere puţin din potenţialul turistic al Parcului Natural Apuseni.

Tura va continua pe Valea Galbenei, prin păduri de foioase, pe lângă Cantonul Păuleasa, până în satul de vacanţă Boga, la una dintre pensiunile situate în apropiere.

"Din zona satului de vacanţă Boga, la finalul zilei, vor exista mijloace de transport care să asigure întoarcerea şoferilor la locul de pornire pentru a-şi recupera mijloacele de transport personale. De aceea, în formularul de înscriere, participanţii sunt rugaţi să menţioneze dacă sunt şoferi ai unui vehicul şi au nevoie de transport la finalul zilei", au mai arătat organizatorii.


Cheile Galbenei

Spectaculoase și fascinante prin diversitatea, densitatea si amploarea formelor si fenomenelor carstice dezvoltate în perimetrul lor, Cheile Galbenei atrag anual turiști veniți din toate colțurile lumii.

Urmând poteca turistică „Circuitul Galbenei” descoperim un peisaj de o sălbăticie aparte: un izvor carstic spectaculos (Izbucul Galbenei - monument al naturii), abrupturi de peste 200 m înălțime în care se deschid gurile unor peșteri fosile, o frumoasă cascadă sub forma de evantai, specii rare de floră și faună. Tura de bicicletă poate deschide apetitul participanților pentru a reveni special pentru drumeție pe unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din Parcul Natural Apuseni.


Cum trebuie să te echipezi

Potrivit organizatorilor, este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă. Traseul nu este recomandat copiilor sub 12 ani chiar dacă se dorește transportul acestora pe biciclete care au montat în fața sau în spate suport special. 

Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. De asemenea vă recomandăm să aveți la dumneavoastră un kit individual de reparații în caz de nevoie.

Traseul propus de această dată străbate una dintre cele mai atractive arii protejate din România. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru).

Turism responsabil

Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munților Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud și Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei județe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diverse, vârfuri (Biserica Moțului), abrupturi stâncoase (Piatra Galbenei, Pietrele Boghii), chei, văi (Valea Sighiștelului, Valea Galbenei), doline, măguri, lapiezuri, ponoare, avene, peșteri (Urșilor, Cetățile Ponorului), cu suprafețe naturale acoperite cu păduri, pășuni și pajiști, cu floră și faună specifică Occidentalilor.

”Recomandăm tuturor turiștilor să lase zonele prin care trec așa cum le-au găsit. Să nu lase ambalaje de la produse în aceste zone. Să le transporte în rucsac și să le depună în cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor din localități. În cazul în care acestea nu există îi sfătuim să le transporte până acasă”, ai mai transmis organizatorii.