Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Asociația Muzeul Jucăriilor din București și compania Plastor, organizează două expoziții dedicate lumii jocurilor și a jucăriilor. Vernisajul este programat pentru joi, 22 noiembrie, de la ora 12, în sala mare de expoziții de la etaj.

Prima expoziție, „De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor și a jucăriilor”, cuprinde 600 de piese din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor, fabricate în perioada 1900-1980, atât în România, cât și în Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, URSS, SUA.

Vizitatorii vor descoperi păpuși, trenulețe electrice, mașinuțe, trotinete, un căluț-balansoar, cărucioare de păpuși, dar și celebrele jocuri „Păcălici”, „Șah”, „Moara”, „Telefonul”. O parte a exponatelor sunt realizate chiar în Oradea, la fosta fabrică Viitorul (Plastor).

Vizitatorii vor putea urmări şi un film de 25 de minute despre istoria jucăriilor, dublat în limba română.

Cea de-a doua expoziție prezintă „Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)”, organizată în colaborare cu Asociația Brickenburg din Cluj-Napoca. Vor putea fi văzute seturi realizate în anii amintiți, pe tematici precum Orașul, Cosmosul, Trenul și Pirații.

Pe lângă exponate, copiii cu vârste de peste 5 ani vor avea ocazia să-și dea frâu liber imaginației, în locul special amenajat, prin construirea propriilor jucării LEGO. Pentru aceasta va fi nevoie de programare prealabilă, la telefon 0259/706.101, de luni până vineri, între orele 10-15.

Expozițiile reprezintă un „cadou al instituției oferit orădenilor și nu numai pentru sărbătorile de iarnă”, precizează un comunicat emis de instituție. Vor fi prezenți Cristian Dumitru și Mihail Dumitru, fondatorii Asociației Muzeul Jucăriilor, Ion Șereș, directorul general al Plastor, și Sever Alicu, ambasador al Asociației Brickenburg pe lângă The LEGO Company. Invitat special al evenimentului va fi Mircea Pricăjan, redactor al revistei Familia, autor de cărți pentru copii.

Expozițiile vor rămâne la dispoziția publicului până în 10 februarie 2019.