Lume multă la primul mare vernisaj al anului, în sediul Muzeului Ţării Crişurilor. În faţa publicului se afişează, timp de trei luni, o expoziţie inedită de tehnică militară şi civilă romană. Aducerea sa în Oradea a fost posibilă prin parteneriatul cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (care a adus în Oradea expoziţia "Maşinile lui Leonardo da Vinci"), fiind vorba de câteva zeci de exponate, din care şapte sunt interactive.

Expoziţie premiată

Concret, este vorba despre modele de tehnică de război realizate din lemn, fier şi frânghii la scară redusă, alături de care găsim reconstituiri de îmbrăcăminte militară, cu săbii şi scuturi. Expuse în sala mare, acestea sunt însoţite de exponate din tehnica civilă, adunate în sala de expoziţii vecină: ceasuri solare, îmbrăcăminte civilă, instrumente de măsurat şi calculat, o reconstituire de drum roman ş.a.

Modelele de tehnică de luptă şi tehnică civilă au fost realizate după planurile lui Vitruvius (arhitect şi inginer roman din secolul I î.e.n.) din cartea "De arhitectura".

În cadrul vernisajului a luat cuvântul directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, care a amintit că expoziţia a fost premiată în anul 2010 de către preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, pentru inovaţie culturală.

Urmele romanilor

Conţinutul expoziţiei a fost explicat de istoricul Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi al Accademia di Romania.

Acesta a lăudat Muzeul Ţării Crişurilor, spunând că "după o perioadă tulbure aveţi şansa să deveniţi cel mai frumos muzeu din România". Ulterior a prezentat câteva dintre exponate, punctând existenţa a două monumente romane importante pe teritoriul actual al României: podul de peste Dunăre de lângă Drobeta şi monumentul de la Adamclisi, ambele din timpul împăratului Traian.

Despre Tabula Peutingeriana, expusă în copie, a punctat că a fost realizată în secolul al XIII-lea prin alipirea mai multor hărţi ale Europei, rezultând un sul de şapte metri lungime, cu numele localităţilor şi distanţele dintre ele.

"Tăbliţele cerate (pe care se scria acum două mii de ani – n.r.) erau foarte rare, dar în minele de la Roşia Montană au fost găsite câteva astfel de obiecte. Ele au însemnări cursive, sunt greu de descifrat, însă din ele am aflat cât costau produsele alimentare, o casă sau un sclav".

Bărbulescu s-a referit şi la sistemul de alimentare cu apă al Romei, oraş cu un milion de locuitori. "Cu ajutorul roţii şi a conductelor, în oraş intrau zilnic un miliard de litri de apă", a spus acesta.

Până în iunie

Expoziţia va rămâne deschisă până în 2 iunie. Preţul biletului este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, în acesta fiind inclusă vizionarea unui film documentar de aproximativ 30 de minute despre Imperiul Roman, subtitrat în limbile română şi maghiară.

Taxa de ghidaj este 5 lei, iar copii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, angajaţii şi pensionarii din reţeaua muzeistică au acces gratuit.

Programul de vizitare este marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10 şi 18.