Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a pregătit pentru copiii cu vârste de peste 9 ani spectacolul "Isprăvile lui Păcală", ale cărui prime reprezentaţii se vor juca sâmbătă, de la ora 11 şi de la 13, la Sala Arcadia. Regizorul spectacolului este actorul orădean Petre Ghimbăşan, aflat pentru prima oară în acestă postură.

Spectacolul are la bază povestea lui Ion Creangă şi un scenariu scris de Constantin Cubleşan, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă directorul artistic al trupei Arcadia, Sebastian Lupu.

La conferinţă au participat mai mulţi dintre actorii care vor aduce spectacolul în faţa publicului orădean, aceştia fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale, la fel cum vor urca pe scenă. 

Spectacolul este construit astfel încât să ilustreze viaţa la ţară, iar din acest motiv actorii vor folosi multe regionalisme şi arhaisme. 

Pentru ca cei mici să înţeleagă limbajul, reprezentanţii teatrului au imprimat pe spatele pliantului cu spectacolul şi un mic dicţionar cu regionalismele şi arhaismele folosite de actori în spectacol.

Acţiunea spectacolului începe cu Păcală care ajunge să muncească la casa aceluiaşi preot la care lucrează şi fraţii lui. Sătenii îl avertizează că preotul e foarte dur cu muncitorii săi şi Păcală află mai târziu că, din cauza popii, fraţii lui au rămas fără... nas. Protagonistul va încerca să facă dreptate. 

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Sebastian Lupu a subliniat că Petre Ghimbăşan se află pentru prima dată în postura de regizor, el fiind cunoscut mai degrabă ca actor al Trupei Iosif Vulcan. 

"Petre Ghimbăşan are un stil uman aparte, de aceea l-am păcălit că îl voi ajuta cu regia acestui spectacol, însă l-am lăsat să se descurce singur", a povestit directorul. 

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste de peste 9 ani, însă orice orădean este primit cu braţele deschise. "Textul este adaptat astfel încât pot veni atât copii cât şi părinţii sau chiar bunicii lor", a spus regizorul spectacolului.

Scenografia este semnată de Csüri Emese, muzica este compusă de Ovidiu Iloc, iar din distribuţie fac parte actorii Florian Silaghi, Alexandru Pop, Andrei Fazekaş, Zentania Lupşe, Consuela Egyed, Igor Lungu, Florin Stan Rin Tripa, Dan Turcuţ, Viorel Sabău şi Peter Papp.

Echipa este completată de Ionuţ Şerban şi Bianca Segărceanu, actori noi ai trupei.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 10-18, respectiv de sâmbătă până duminică între orele 10 şi 13, precum şi cu o oră înainte de fiecare spectacol. Biletele se pot achiziţiona şi online pe biletmaster.ro, preţul fiind de 15 lei.