În periplul lor prin ţară, mai mulţi artişti renumiţi, dar şi vedete din noul val vor poposi în debutul acestei primăveri la Oradea.

Oferta evenimentelor de sezon cuprinde două spectacole de teatru cu Maia Morgenstern protagonistă, un musical pentru copii, un show de comedie şi mai multe concerte, între care unul cu "folk de colecţie" oferit de Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu, precum şi o odă închinată femeii de Tudor Gheorghe.

Teatru cu Maia

Iubită pentru rolurile de teatru şi film, Maia Morgenstern va urca de două ori pe scena orădeană în această primăvară, prima oară pe 20 martie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS), în spectacolul "Profesiunea doamnei Warren", alături de Mihaela Velicu şi Claudiu Istodor.

Scrisă în 1893, piesa a fost cenzurată timp de opt ani, iar când a avut premiera la Londra, în 1902, publicul a fost indignat de subiect, povestea desfăşurându-se în jurul relaţiei dintre Kitty Warren, matroana unui bordel, şi fiica ei, Vivie, care nu este de acord cu "profesiunea" mamei. Biletele s-au pus în vânzare la CCS, la preţuri între 60 şi 120 lei.

Următoarea vizită a marii actriţe este programată pentru 13 mai, când va juca, tot la Casa de Cultură, în spectacolul "Magnolii de oţel", prezentat ca fiind "o comedie seducătoare despre familie şi prietenie". Piesa ce stă la baza spectacolului a fost adaptată pentru marele ecran la finalul anilor ’80, cu Julia Roberts şi Sally Field în rolurile principale. Biletele se pot cumpăra la preţuri între 80 şi 150 lei.

Duelul viorilor

La finalul acestei luni, orădenii vor avea parte şi de comedie. Ionuţ Rusu, Andrei Ciobanu şi Rux, celebri datorită filmuleţelor amuzante postate pe Youtube - în care fac haz de unguri, ardeleni, cămătari, cocalari şi mulţi alţii - vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor pe 30 martie, de la ora 19. Biletele s-au pus în vânzare la CCS şi în reţeaua iabilet.ro, la preţuri între 25 şi 45 lei.

Două zile mai târziu, pe 1 aprilie, Teatrul Regina Maria va găzdui "Duelul viorilor", un concert extraordinar care îi va avea în prim plan pe apreciaţii violonişti Liviu Prunaru, cu o vioară Stradivarius din 1694, numită "Pachoud", şi Gabriel Croitoru, cu o Guarnieri din 1731, denumită "Catedrala", care i-a aparţinut lui George Enescu. Cei doi vor fi acompaniaţi de pianistul Horia Mihail.

Evenimentul, care va începe la ora 19, este gândit ca o "confruntare" muzicală, în care publicul are ocazia să compare două instrumente excepţionale şi să admire interpretarea a trei muzicieni cu prestigioase cariere internaţionale. Biletele s-au pus în vânzare pe biletmaster.ro la preţuri între 40 şi 90 lei.

Folk de colecţie

Tot la începutul lunii viitoare, pe 5 aprilie, Viţa de Vie revine în Oradea, în frunte cu Adrian Despot, pentru a prezenta, de la ora 19, albumul "Şase", împărţit în două secţiuni. Biletele, în valoare de 40 lei, sunt puse în vânzare tot pe biletmaster.ro.

Iubitorii folkului vor avea şi ei ce savura în această primăvară: pe scena Filarmonicii de Stat, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu vor cânta, pe 6 aprilie, de la ora 19, melodii precum "La un ceai", "Floare de colţ" şi "Ceas fără timp". Biletele pentru concertul "Folk de colecţie" se vând pe entertix.ro la preţuri de 50 şi 70 lei.

În aceeaşi seară şi de la aceeaşi oră, la Casa de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat un musical deosebit: "Cartea junglei". Spectacolul pentru copii, despre emoţionanta prietenie dintre micul Mowgli şi animalele din junglă, este adus la Oradea de Acting Dream Musical Theather, biletele putând fi cumpărate cu 75 lei şi 90 lei pe site-ul iabilet.ro.

Femeia lui Tudor Gheorghe

La o lună după Ziua Femeii, orădencele vor fi sărbătorite încă o dată prin cântecele lui Tudor Gheorghe. Pe 8 aprilie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, însoţit de grupul vocal şi orchestra Concertino din Chişinău, artistul va prezenta concertul "Femeia, al cincilea anotimp", biletele costând 100 lei la balcon şi respectiv 120 lei în celelalte zone ale sălii. Concertul e descris ca o odă închinată doamnelor şi domnişoarelor, dar şi un "instrument moralizator" pentru bărbaţi.

Dar, dat fiind sezonul, nu este exclus ca maestrul să cânte şi despre cum "au înnebunit salcâmii"...