Primăria municipiului şi organizatorii TIFF, festival de film care în premieră se desfăşoară şi la Oradea, au bătut palma pentru un proiect comun: amenajarea unui cinematograf în care să ruleze filme de festival şi europene, care nu ajung în cinematografele multiplex.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea, preşedintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, a declarat că o greutate întâmpinată în organizarea festivalului care va începe vineri a fost tocmai faptul că oraşul nu are niciun cinematograf public. "Cea mai mare provocare a fost găsirea de locuri potrivite pentru proiecţie", a declarat Giurgiu.

El a amintit totodată că Oradea este un oraş cu tradiţie în acest domeniu: aici au funcţionat la începutul secolului XX mai multe cinematografe, iar oraşul a fost vizitat, în 1917, de un celebru actor european, danezul Psilander Valdemar, "un Banderas al zilelor noastre".

În acest context, preşedintele festivalului a mărturisit că, aşa cum la Cluj a determinat Primăria să renoveze cinematografele, la Oradea îşi va oferi sprijinul pentru amenajarea unui cinema public.

Potrivit directorului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, Primăria are deja proiectul tehnic pentru amenajarea unui cinematograf în Palatul Vulturul Negru, pe amplasamentului fostului cinema Libertatea.

Practic, acolo se doreşte amenajarea unei săli multifuncţionale, dar a cărei destinaţie "principală" să fie cea de proiecţie de filme. În schimb, din alte activităţi organizate aici ar putea fi susţinut financiar cinematograful, a precizat Jurca. Deocamdată, Primăria nu a găsit şi sursa de finanţare pentru aceste lucrări.

Giurgiu şi-a exprimat dorinţa ca în maxim 5 ani cinematograful orădean să funcţioneze. "Ambiţia mea şi a echipei noastre a fost nu doar de a arăta municipalităţii că există public şi interes, ci şi de a ne înhăma împreună la un proiect pe termen lung şi de a încerca să ajutăm cu expertiza pe care o avem şi de a identifica soluţii pentru ca lucrul ăsta să nu rămână în proiect. Ar fi pentru mine un pariu pierdut ca în 4-5 ani să nu avem un asemenea spaţiu la Oradea", a spus Tudor Giurgiu.