Agenția de Management al Destinației Bihor și Discover Bihor le propun temerarilor o tură de cicloturism pe un traseu cu o lungime de aproape 40 de kilometri în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

Pe parcursul zilei vor fi vizitate mai multe obiective turistice, traseul fiind Peștera Ungurul Mare - Șuncuiuș - Izbucul Izbândiș - Zece Hotare - Peștera Bătrânului - Tomnatic - Birtin - Vadu Crișului.

Traseu solicitant

"Este un traseu relativ greu, cu urcări abrupte și susținute și coborâri dificile. Necesită condiție fizică bună și biciclete de tip mountain bike, bine echipate", au avertizat organizatorii.

Tura este programată pentru sâmbătă, 15 iunie, pornirea urmând să fie făcută din fața Peșterii Unguru Mare din Șuncuiuș în jurul orei 9:30. "Pentru a ajunge în localitatea Șuncuiuș vă recomandăm să circulați fie cu trenul fie cu mașinile personale", menţionează aceştia.

Tot ei spun că Interregional Călători are în trenuri suporturi pentru biciclete. "Automotorul care pleacă sâmbătă din Gara Oradea la ora 07:12, cu sosire Gara Șuncuiuș ora 8:09, este prevăzut cu suporturi de bicicletă, montați de așa manieră încât să nu încurce alți călători. Pentru a vă asigura un loc în acest tren vă recomandăm să sunați din timp la numărul de telefon 0744 600 941 – Cristian Pușcău, după care să vă achiziționați biletele de călătorie, dus întors, înainte de data de 14 iunie", se arată în comunicatul AMD Bihor.

Aceeași companie are programată ora de întoarcere din Halta Vadu Crișului la ora 20:23, sosire Gara Oradea 21:33.

Al doilea tren care pleacă spre Șuncuiuș este al companiei CFR și pornește din Oradea la ora 7:33, cu sosire în Gara Șuncuiuș la ora 8:50. Aceeași companie are tren de întoarcere din Halta Vadu crișului la ora 19:13 cu sosire în Oradea la ora 20:40. 

Minunile naturii

Pădurea Craiului este una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județul Bihor. 

Localitatea Șuncuiuș este situată în Defileul Crișului Repede și atrage anual mii de turiști pasionați de ecoturism și activități de aventură. Peștera Unguru Mare face parte din rețeaua de peșteri amenajate din Pădurea Craiului unde accesul este relativ ușor.

În zona portalului, alături de un număr foarte mare de piese din bronz au mai fost descoperite aproximativ 60 de alte piese, precum și urme de locuire. Potrivit arheologului Călin Ghemiș ”în intrevalul cuprins între anii 1350-1200 î.C., peștera se pare că a fost folosită atât ca spațiu de locuit cât și, ca spațiu sacru”. Durata unei vizite ghidate este de aproape o oră.

La începutul urcării spre Zece Hotare va fi o oprire în apropierea Izbuclului Izbândiș. Considerat de speologi și cercetători un fenomen natural ”cu cele mai mari debite din Munții Pădurea Craiului” (Rusu Teodor - Pe Urmele Apelor Subterane. Carstul din Munții Pădurea Craiului, p. 151, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1988), ceea ce presupune că toată această apă provine dintr-un sistem carstic pe măsură.

"Iar în satul Zece Hotare, vom poposi într-o gospodărie unde vom prânzi și vom experimenta câteva dintre îndeletnicirile locale", mai transmit organizatorii.

Peşteri de explorat

Portalul Peşterii Bătrânului unul din obiectivele vizitate duce spre o lume subterană bogată în formațiuni carstice. Aflată în satul Zece Hotare, din comuna Şuncuiuş, peştera are o dezvoltare de 1.633 de metri.

"Aventura începe cu un rapel de opt metri iar printre punctele ei de atracţie se numără o stalagmită ce are patru metri diametru şi Sala Statuilor, locul unde nenumăraţi vizitatori au lăsat, modelat în lut, un semn al trecerii lor. Această cavernă poate fi vizitată doar în regim speoturistic pe o distanță de 1.200 de metri, iar durata vizitei, de trei-patru ore", se arată în informare.

Pe teritoriul comunei Vadu Crișului turiștii sunt atrași de o altă peșteră amenajată-Peștera Vadu Crișului, la care se poate ajunge pe o potecă tematică marcată cu punct albastru. Iar pe pereții abrupți ai defileului Crișului Repede sunt amenajate 2 trasee de via ferrata spectaculoase- Peretele Zânelor și Casa Zmeului, ultimul recomandat cățărătorilor cu experiență.

Oricare dintre ele poate fi parcurs doar cu echipament de protecție și însoțiți de un ghid.

Echipaţi corespunzător

Este necesar ca toți turiștii să poarte în timpul deplasării cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă, și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special.

Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. 

Persoane de contact Răzvan Dumbravă 0722 348 825, Gabriel Bonaciu 0770 873 455.

Activitatea face parte din proiectul ”CREATING AND DEVELOPING A CROSSBORDER POLYCENTRIC NETWORK FOR TRAINING AND SUPPORT TO INCREASE THE QUALITY OF TOURIST AND HANDCRAFT CROSS-BORDER SERVICES IN THE COUNTIES OF BIHOR AND HAJDU BIHAR” (ROHU-398 - ForTour BHHB), finanțat cu suma de 2.718.106 Euro, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020, și implementat de către Agenția de Management al Destinație Bihor, în calitate de lider de proiect.