Orădenii sunt invitaţi marţi, 18 februarie, de la ora 19, la premiera piesei "Revizorul", susţinută de Teatrul Regina Maria. Comedia scrisă de prozatorul ucrainean Nikolai Gogol este despre funcţionari corupţi dintr-un mic orăşel din Rusia, ameninţaţi de investigaţia unui revizor ajuns pe nepusă masă în localitate.

Corupţie în stil rusesc

Detaliile legate de spectacol au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte între alţii regizorul spectacolului, Petru Vutcărău, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan al Teatrului, Andrian Locovei, și actorii din rolurile principale.

Acţiunea piesei este plasată într-un mic orăşel de provincie din perioada Rusiei țariste. Funcţionarii corupţi, în frunte cu primarul, duc o viaţă lipsită de griji. Universul lor se prăbuşeşte atunci când sunt anunţaţi de venirea unui revizor care va efectua mai multe investigaţii în oraşul lor, fiecare încercând să-şi ascundă infracţiunile. Doar că, în plin proces de mușamalizare, la hanul din oraş ajunge un individ suspect, care nu este de fapt inspectorul aşteptat.

"Chiar dacă maestrul Gogol a publicat povestea în 1836, din păcate ea este foarte actuală. Toate partidele se vor regăsi în acest spectacol", a spus regizorul Petru Vutcărău. El a mai precizat și că spectacolul va beneficia de un decor impresionant, pentru că scena din Oradea permite folosirea multor obiecte din recuzită.

"Am încercat să adun la un loc toate relele din Rusia, pe care le ştiam, toate nedreptăţile care au loc în acele locuri şi situaţii, în care mai mult decât orice se cere dreptate din partea omului, şi să râd dintr-o dată de toate laolaltă", spunea la momentul publicării piesei, autorul Nikolai Gogol.

Ultimele bilete

Datorită cererii foarte mari, a doua reprezentanție a premierei are loc miercuri, 19 februarie, pe aceeași scenă și de la aceeași oră. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 12 ani. 

Din distribuţia fac parte actorii Şerban Borda, Gabriela Codrea, Anca Sigmirean, Petre Ghimbăşan, Sorin Ionescu, Pavel Sîrghi, Eugen Neag, Alexandru Rusu, Sebastian Lupu, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alin Stanciu, David Constantinescu, Lucia Rogoz, Ciprian Ciuciu, Carina Bunea, Maria Teişanu, Miruna Lazăr, Giorgiana Coman, Caliţa Nantu, Daniela Purcărea, George Dometi, Ionuţ Şerban şi Igor Lungu.

Decorul spectacolului este realizat de Adrian Demian, iar costumele de Tatiana Popescu şi Mădălina Baciu. Din echipa de creaţie mai fac parte şi András Lóránt, coregraful, Bogdan Gheorghiu, la lumini, şi Ioana Ilaş-Bodale, la "creaţie-video".

Biletele care au mai rămas pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului de pe strada Vasile Alecsandri (din incinta Teatrului Arcadia) şi online pe bilete.ro. Preţurile variază între 25 şi 50 lei, în funcţie de locul dorit în sală.

"Revizorul" a mai fost pus în scenă la Oradea, în anul 2017, de Teatrul Vienez de copii, condus de actorul Şerban Borda.