Considerat unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai generaţiei tinere, Roman Kim va concerta, sâmbătă, de la ora 19, la Oradea, pe scena Filarmonicii de Stat, în cadrul turneului "Passion without Borders" care mai cuprinde oraşe precum Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov. 

În concertul său au fost incluse lucrările "Il trillo del diavolo" de Tartini, "Violin concertos" de Bach, "Divertimento in F" de Mozart şi, în fine, "Brindisi" de Verdi, însă interpretată într-o versiune proprie concepută de violonist.  

Pe mari scene 

Născut în Kazahstan, Roman Kim a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani. La 8 ani, a intrat la clasa faimoasei profesoare Galina Turchaninova la Şcoala Centrală de Muzică de la Moscova. În 2008, şi-a început studiile în Köln cu prof. Viktor Tretyakov, iar în 2012 a câştigat concursul internaţional de vioară "Valsesia Musica".

Muzicianul a dat concerte în Italia, Germania, Franţa, Ungaria, Rusia, USA, China, Coreea de Sud, România, Elveţia şi Taiwan. El a apărut pe scene importante între care Laeiszhalle din Hamburg, Tonhalle din Dusseldorf, Filarmonica din Köln, Ateneul Român, Filarmonica din Berlin, Herkulessaal din München, Concert Hall din Beijing, Teatrul Petruzzelli din Bari, Centrul de Arte din Seul, Academia de Muzică Franz List din Budapesta şi Opereta Naţională din Taipei. Roman Kim locuieşte în Köln şi studiază compoziţie la conservatorul local. El cântă la o vioară al cărei design îi aparţine, creată de meşterul Alexander Hazin.

Violonist excentric 

Tânărul violonist nu se remarcă doar prin virtuozitatea sa, ci şi prin stilul unic de a susţine concerte. El cântă purtând nişte ochelari prismatici, proiectaţi chiar de el, care creează o distorsiune menită să-i permită să îşi urmărească şi să îşi coordoneze mai bine mişcările mâinii stângi. "Ca solist, Kim este apreciat de critici pentru energia explozivă a sunetului său, virtuozitatea sa incredibilă, tehnica fără cusur şi frumuseţea pură a tonului", au transmis organizatorii. 

În postura de compozitor, lui Kim nu-i pasă de convenţii, ci scrie şi face aranjamente muzicale care sunt o expresie a sentimentelor sale romantice. Printre compoziţiile sale de succes sunt parafrazele lui "I Brindisi" şi "Dies Irae" pentru vioară solo.

Biletele la concertul său din Oradea, care încheie turneul transilvănean intitulat "Passion without Borders", sunt disponibile pe eventbook.ro şi biletmaster.ro şi costă 50 sau 60 lei, în funcţie de locul în sală. Artistul va fi acompaniat de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Oradea, "Camerata Michael Haydn", sub bagheta dirijorului Brian Liao.