Arhivele Naţionale, Universitatea din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii, prin proiectul realizat împreună, Saecularia - Centenar România, doresc să ofere orădenilor un eveniment deosebit, intitulat "Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani", care va avea loc în 23 mai 2019, la Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (str. Aurel Lazăr nr. 13), de la ora 18. 

Evenimentul are loc în contextul în care în Oradea va fi marcată, joi, împlinirea a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand I al României şi a Reginei Maria în Oradea, printr-o serie de manifestări.

La Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul şi fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand şi regina Maria în oraşele transilvane în luna mai a anului 1919.

Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverenţa şi tenacitatea sa, reuşind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său "Heroic France" (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franţei şi Marii Britanii.

În afară de Franţa, Merl La Voy a filmat luptele din Serbia şi Macedonia din 1918 şi pe cele din Transilvania din 1919.

Va putea fi vizionat un film documentar despre turneul efectuat de familia regală în oraşele din Ardeal în anul 1919, realizat cu ajutorul a circa 400 de fotografii strânse din diferite fonduri documentare.

Tot cu aceste imagini va fi organizată o expoziţie în Piaţa Unirii, respectiv o parte a lor, împreună cu o serie de documente, sunt cuprinse într-un album ce va fi lansat tot în cadrul evenimentului de mâine.

Evenimentul se va desfăşura şi în alte oraşe din România: pe 6 iunie în Bistriţa, pe 7 iunie în Cluj-Napoca, pe 10 iunie în Alba Iulia, pe 11 iunie în Sibiu. Informaţii suplimentare despre activităţi vor putea fi citite pe saecularia.ro.