Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" din subordinea Teatrului Regina Maria îi invită pe orădeni, vineri, 24 ianuarie, la Sala Mare a Teatrului, la un concert extraordinar intitulat "Sărbătorind Unirea". Alături de artiştii bihoreni, pe scenă vor urca şi membrii Ansamblului "Ciprian Porumbescu" din Suceava. 

Detaliile legate de spectacol au fost prezentate, marţi, de directorul ansamblului, Leontin Ciucur, şi de dirijorul orchestrei, Adrian Miescu (foto).

Potrivit acestora, pe scena recent modernizată, vor urca cele 12 perechi ale ansamblului orădean, 8 perechi ale ansamblului din Suceava şi cele două orchestre.

De asemenea, în program sunt incluse momente cu soliştii vocali şi instrumentiştii celor două formaţii, între care Cornel Borza, Sorin Filip, George Finiş, Lucica Păltineanu, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Dana Dăncilă, Leontin Ciucur, Felicia şi Simona Costin, Marian Gogan, Dan Decebal Chitic, Iulian Griga, Constantin Pascal, Ionuţ Ţanţa, Stângaciu şi Petrică Popa.

"Spectacolul va cuprinde melodii patriotice, vom alterna momente artistice din Bihor cu cele din Suceava, iar la final ne vom prinde cu toţii de mână, într-o horă a Unirii. Alături de prietenii noştri din Bucovina vom sărbători Mica Unire, chiar dacă ambele regiuni, la acea vreme, nu făceau parte din România", a spus Ciucur.

Evenimentul va avea loc vineri, 24 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Spectacolul va dura aproximativ trei ore.

Biletele se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrului Regina Maria (situată în incinta Teatrului Arcadia, în Pasajul Vulturul Negru) şi online pe bilete.ro. Preţurile variază în funcţie de locul dorit. Astfel un loc în sală costă 20 de lei, unul în lojile centrale este 30 de lei, în lojile laterale costă 25 de lei, iar la balcon preţul unui bilet este de 15 lei.

Vezi un moment artistic al Ansamblului Artistic "Ciprian Porumbescu":

În cadrul aceleaşi conferinţe, Leontin Ciucur a prezentat şi activitatea ansamblului în anul 2019.

"Anul trecut am participat doar la spectacole organizate în ţară, în total 55, între care premiere, reluări, parteneriate în spectacole de teatru, concerte educative, parteneriate cu autorităţi locale şi seri româneşti", a spus directorul. Ansamblul "Crişana" s-a deplasat în 2019 în Huedin, în Subcetate (Harghita), Suceava, Satu Mare, dar şi în zeci de localităţi bihorene.

Încasările totale au depăşit 154.000 de lei. Întrebat de suma cheltuielilor, Leontin Ciucur a spus că nu deţine încă datele exacte.  

Tot în anul precedent, conducerea a dorit întinerirea formaţiei de dansuri, aşa că echipa de dansatori s-a mărit cu 10 tineri. "Majoritatea dansatorilor au sub 20 de ani în prezent", a mai spus interpretul de muzică populară.

Din bugetul alocat au fost cumpărate şi noi costume populare pentru artişti din zona Codru, o zonă din Maramureş şi s-a executat mai multe reparaţii în sala de repetiţii a Ansamblului. 

Ca obiectiv pe anul 2020 directorul îşi doreşte să organizeze mai multe evenimente cu ocazia împlinirii a 70 de ani de existenţă a Orchestrei Crişana, care le va face publice de îndată ce va fi aprobat şi bugetul instituţiei.