Amatorii de teatru din Oradea au asistat, marţi seara, la spectacolul "Creştini", realizat după piesa "The Christians" scrisă de tânărul dramaturg american Lucas Hnath şi pus în scenă, în premieră naţională, de actorii Teatrului Regina Maria. 

Spectacolul "Creştini" se joacă la Sinagoga Sion, reabilitată şi transformată în sală de evenimente, deoarece scena Teatrului din Oradea se află în plin proces de modernizare. 

Astfel, Sinagoga a devenit, marţi, o biserică neoprotestantă pentru a găzdui acţiunea spectacolului, care-l are în centru pe carismaticul pastor Paul, interpretat de Richard Balint. 

Într-o zi, pastorul le spune enoriaşilor că mega-biserica pe care au construit-o nu mai are de plătit datorii. Tot atunci, el le dezvăluie că a vorbit cu Dumnezeu, care i-a spus că nu există iad, iar întreaga omenire va fi salvată, chiar şi cei care nu cred în El. 

(foto: Remus Toderici)

Revelaţia pastorului Paul îi face pe unii să răsufle uşuraţi, dar nu pe toţi. Căci pastorul asociat Joshua, interpretat de Răzvan Vicoveanu, şi alţi credincioşi sunt furioşi că pastorul îndrăzneşte să contrazică ceea ce au crezut ei că-i învaţă Biblia. Urmează dezbateri interesante despre rai, despre iubirea lui Dumnezeu, despre ce s-a întâmplat cu Hitler (al cărui nume a răsunat ciudat într-o sinagogă, fie ea şi transformată în sală de teatru) dacă nu există iad, despre intoleranţă faţă de intoleranţi şi despre credinţa din frică. 

Acţiunea spectacolului este completată prin jocuri de lumini şi proiecţii video realizate pe un panou rotund suspendat deasupra amvonului. În piesă, spectatorii sunt enoriaşii care privesc predicile, adresate uneori direct lor.

Un minus este faptul că actorii ţin chiar şi atunci când nu predică microfoane în mâini, căci altfel nu s-ar auzi bine în Sinagogă, dat fiind că acolo nu există nici sistemul de sunet şi nici acustica din sala mare a Teatrului.

Alături de Richard Balint şi Răzvan Vicoveanu, în spectacol mai joacă Adela Lazăr, în rolul lui Elizabeth, ultra credincioasa soţie a pastorului şi "cea mai frumoasă femeie" pe care acesta a văzut-o vreodată, Petre Ghimbăşan, în rolul lui Jay, reprezentantul consiliului bisericii, şi Anda Tămăşanu, în rolul lui Jenny, o credincioasă care se chinuie să înţeleagă viaţa fără ameninţarea iadului.

(foto: Remus Toderici)

Regia este semnată de Radu Iacoban, scenografia şi partea video de Tudor Prodan, sound design de Aida Šošić, iar light design de Lucian Moga. 

"Creştini" se joacă miercuri seara, dar şi pe 6 şi 7 noiembrie, de la orele 19, tot la Sinagoga Sion. Un spectacol care merită văzut, mai ales de pasionaţii de rai. Sau de iad...