Prezent, joi, la Oradea, pentru lansarea cărţii "Dinastia", scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie, scriitorul şi istoricul Stelian Tănase a susţinut o conferinţă pentru public. Tema conferinţei "Elite şi modernizare", dar şi prezenţa reputatului om de cultură, au umplut Sala Mare a Primăriei.

Introdus de Traian Ştef drept "un analist lucid, un cunoscător al istoriei contemporane a României", Stelian Tănase s-a concentrat în analiza elitelor pe fenomenul distrugerii acestora de către sistemul comunist în Europa de Est, cu accent pus pe cazul României. El consideră că, din pricina izbucnirii primului război mondial, România nu a mai continuat procesul de modernizare început de Carol I. "Am să spun ceva ce poate pe unii o să îi deranjeze. Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea, pe care am vizitat-o astăzi şi care mi-a plăcut", a completat în aplauzele sălii.

Stelian Tănase a amintit şi de momentul instaurării comunismului în România după cel de al doilea război mondial, fapt ce a dus la eliminarea violentă a elitelor reale bine formate, a distrus cultura proprietăţii şi instituţiile democratice. "Secolul XX a fost cel mai urât, mai urât decât secolul ciumei. Rusia a ratat secolul XX şi s-a întors în Evul Mediu. La fel şi Europa de Est. Bolşevismul este experienţa Evului Mediu", a mai adăugat scriitorul.

Stelian Tănase a arătat cu degetul chiar şi spre intelectualii de dinainte de '89, din rândul cărora face parte, care credeau că regimul comunist este peren şi că nu are rost să lupte îmotriva sa. Referitor la prezent şi viitor, istoricul s-a arătat sceptic: "O generaţie determinată ar putea schimba faţa României în 20 de ani. Dar cu cine să facem astăzi modernizarea? Cu ce forţă socială? Cine poate dezvolta o masă critică pentru a împinge România spre modernizare precum Carol I? 5 milioane de români au plecat deja, iar exodul va continua dacă Europa îşi pierde dorinţa de a rămâne unită."

Întâlnirea s-a încheiat cu întrebări din partea publicului şi autografe din partea autorului.