Pentru că alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi în ţara noastră, iar Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor ţine să îşi continue demersurile menite să facă din munţii Pădurea Craiului o generoasă destinaţie turistică, până în mai 2019 Bihorul va avea cinci trasee de alergare montană.

"Până în luna mai a anului viitor, CAPDD Bihor şi clubul sportiv Xterra vor proiecta şi cartografia în teren cinci trasee de alergare montană care vor avea inclusiv marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi tipărite hărţi ale celor cinci rute, se va realiza o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora. De asemenea, va fi lansată o pagină de social media dedicată amatorilor şi profesioniştilor practicanţi de trail running", se arată într-un comunicat transmis marţi de CAPDD Bihor.

Clubul Xterra Sport organizează an de an concursuri de alergare montană, care deja au devenit un punct important în calendarul competiţional al celor ce practică această formă de mişcare în natură.

Cele cinci trasee, având diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. "De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiunea Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri", a explicat István Szokolszki, vicepreşedintele Xterra Oradea, conform comunicatului.

Totodată, preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş, a precizat că, deşi competiţia de alergare montană Primavera Trail Race a devenit deja o tradiţie, potenţialul pe care Pădurea Craiului îl are în acest sens nu este suficient exploatat. "Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului prin practicarea alergării montane, un sport care poate fi adaptat atât pentru turiştii cu experienţă, cât şi pentru începători. Pe teritoriul sitului se găsesc platouri carstice, văi adânci, o reţea densă de drumuri de pământ, macadam, poteci şi trasee, excelente pentru alergare montană", a afirmat Paul Iacobaş.

Iniţiativa, ce are un buget de 23.200 lei, este o activitate realizată în cadrul proiectului "Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", implementat de către CAPDD Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, un program comun al  Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.