Mai multe expoziţii ale Muzeului Ţării Crişurilor între care "Que Viva Picasso" şi cea din Muzeul Memorial "Ady Endre" vor putea fi "vizitate" online.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de reprezentanţii MŢC, expoziţiile vor fi publicate treptat pe site-ul mtariicrisurilor.ro şi pe pagina de Facebook.

Prima dintre ele este "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" şi este deja online. Expoziţia poate fi admirată prin intermediul unui mic film în care sunt prezentate mai multe obiecte, dar şi un scurt istoric al instituţiei culturale. Este formată din bunurile patrimoniale ale instituţiei care au fost achiziţionate în ultimii ani pentru a completa colecţiile secţiilor de ştiinţele naturii, arheologie, istorie, artă şi etnografie. 

De luni, va putea fi vizionată şi expoziţia "Obiecte restaurate". Din aceasta fac parte opt tapiserii numite "Anotimpurile" care au fost realizate de Maria Blendea pentru Muzeul Ţării Crişurilor între anii 1968 şi 1971. "Vizitatorii noştri virtuali vor putea vedea şi fragmente din procesul de restaurare a acestor frumoase creaţii ale artistei plastice", se arată în comunicat.

Curioşii vor mai putea vedea spre finalul săptămânii viitoare şi expoziţia din cadrul Muzeului Memorial "Ady Endre" care a fost realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Literaturii "Petőfi" din Budapesta şi Asociaţia Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari.

Aceasta este formată din cărţi ale poetului, ziare în care apar articolele sale, fotografii din tinereţe şi informaţii despre viaţa sa şi despre personalităţile care l-au marcat, dar şi câteva obiecte ce se crede că au aparţinut artistului, tablouri şi decoraţiuni din perioada în care a trăit cunoscutul poet. 

În săptămâna 13-19 aprilie va fi publicată şi expoziţia "Que Viva Picasso", care conţine peste 120 de litografii şi heliogravuri inspirate de celebrul artist plastic, dar şi două dintre cele mai cunoascute afişe realizate de artist cu concursul Imprimeriei Mourlot din Paris: "Les Menines" şi "Congrès National du mouvement de la Paix".

"Vizitează" prima expoziţie publicată de MŢC: