Joi, de la ora 19, iubitorii muzicii simfonice sunt invitaţi la Filarmonica Oradea pentru audiţia unor lucrări importante. Astfel, în deschidere orchestra va interpreta două compoziţii ce aparţin celui mai de seamă reprezentant al şcolii naţionale finlandeze, Jean Sibelius.

Valsul trist datează din 1903 şi este partea de deschidere a muzicii incidentale Kuolema (Moartea), scrisă pentru drama cu acelaşi titlu a scriitorului finlandez Arvid Järnefelt. Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor este singura compoziţie concertantă a lui Sibelius, o capodoperă simfonică.

În încheiere, lucrarea West Side Story va fi interpretată pentru marcarea a 100 de ani de la naşterea compozitorului Leonard Bernstein. Musicalul West Side Story prezentat în 1957 a avut un succes răsunător, ceea ce l-a determinat pe Bernstein să realizeze o variantă simfonică a lucrării.

Solista invitată, Virginie Robilliard, este laureata mai multor concursuri de interpretare violonistică, a susţinut concerte alături de numeroase orchestre din întreaga lume, colaborând cu dirijori renumiţi. A pus bazele unei clase de vioară la Caracas, Venezuela, discipolii săi fiind admişi la conservatoare de prestigiu din Europa. Virginie Robilliard trăieşte la Paris şi cântă la o vioară „Jean-Baptiste Vuillaume” realizată în 1869.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent, maestrul Jankó Zsolt.

Bilete şi abonamente se pot cumpăra la Filarmonică (Moscovei nr. 5), de luni până vineri, între orele 11-17, precum şi cu o oră înainte de concert.