Pompierii bihoreni își vor sărbători ziua de ”naștere”, săptămâna următoare, joi, deschizându-şi porţile.

„În data de 13 septembrie a.c., cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” au pregătit pentru bihoreni o serie de acțiuni ce se vor desfășura în cadrul „Zilei Porţilor deschise”, activitate ce va fi organizată la sediul inspectoratului, situat pe strada Avram Iancu, numărul 9 și la sediile tuturor subunităților din județ”, a anunțat ISU printr-un comunicat.

Vizitatorii vor fi aşteptaţi de pompieri cu tehnici de intervenţie, vor putea vedea echipamentele şi accesoriile din dotare şi vor putea fi martori la exerciţii de descarcerare a persoanelor dintr-un autoturism avariat, respectiv la acordarea primului ajutor.

Tot cu acest prilej, pompierii îşi vor scoate autospecialele de intervenţie la înaintare, pentru a defila prin oraş.

Ziua pompierilor este sărbătorită an de an pe 13 septembrie pentru a marca evenimentele petrecute în această zi în anul 1848, pe Dealul Spirii, când armata otomană a venit să înfrângă revoluţionarii români. Cei 166 de pompieri aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu au luptat atunci împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi otomani. „Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari, data de 13 septembrie fiind aleasă drept zi aniversară pentru curajul si devotamentul luptătorilor cu focul”, arată comunicatul ISU.

De atunci, operațiunile executate de pompieri au devenit mult mai complexe. Pompierii nu sunt doar cei care sting incendiile, ci şi cei care desfăşoară operaţiuni de salvare a persoanelor de la înălţime, intervenţii pentru descarcerea victimelor accidentelor rutiere, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată sau de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice, precum şi alte misiuni de gestionare a situaţiilor care periclitează siguranţa oamenilor.

Mădălina Sim
studentă