Ziua iei se va sărbători, duminică şi luni, în Oradea cu un tur ghidat în care curioşii vor descoperi legendele urbei, cu expoziţia "Ia vie. Povestea iei mele", dar şi cu o horă ce se va ţine în faţa Bibliotecii Judeţene.

Este cel de-al şaselea an în care se sărbătoreşte Ziua Iei în oraşul de pe Crişul Repede, iar evenimentele vor debuta duminică, la ora 17, cu turul ghidat prin oraş. Plecarea se va face din faţa Teatrului Regina Maria, iar doritorii trebuie să se înscrie completând un formular pe care îl găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Luni, de la 11, orădenii sunt aşteptaţi la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", pentru a vizita expoziţia "Ia vie. Povestea iei mele", iar de acolo se va ieşi în faţa bibliotecii, unde se va încinge o horă bihoreană. Organizatorii îi sfătuiesc pe doritori să vină îmbrăcaţi cu ii sau cu orice cămaşă cu motive tradiţionale. 

Evenimentul este organizat de Oradea City Tour, în colaborare cu Şcoala de ghizi Oradea şi comunitatea IA Oradea, cu susţinerea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai".

Ia românească este sărbătorită în peste 50 de ţări din anul 2013, de când magazinul online de ii "La blouse roumaine" a promovat acest obiect de vestimentaţie ca parte componentă a brandului de ţară. Mişcarea a avut succes, iar de atunci ia se sărbătoreşte în fiecare an în 24 iunie, o dată cu Sânzienele.