Pentru al şaselea an consecutiv, asociaţia Aqua Crisius organizează, în weekend, Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadului.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, în cadrul proiectului Interreg Na-Tu-Re "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties".

Astfel, bihorenii sunt aşteptaţi în weekend la Coada Lacului, pe platoul de la intersecţia cu drumul către Meziad, vizavi de Vila Sanda.

Sărbătoarea va debuta la ora 10, când se va da startul unui concurs pe teme de mediu, la care vor participa elevi din şcolile partenere ale asociaţiei. În plus, zona va fi acaparată de comercianţi de produse locale şi tradiţionale, accesul la târg fiind liber pentru orice curios.

"Unul dintre cele mai importante momente din cadrul Zilei Liliacului Carpatin va fi concursul de gătit la ceaun. La acest concurs se pot face înscrieri până la data de 14 iunie 2019 pe pagina de Facebook a asociaţiei", a transmis Aqua Crisius.

Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuştii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes naţional, mai precis o rezervaţie naturală cu suprafaţa de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz şi Curăţele.