Mărturisire fără perdea și fără precedent pentru lumea artistică din România, făcută de coregraful orădean Emil Rengle, renumit în toată ţara ca „antrenorul vedetelor”. Acesta a anunţat, pe canalul său de YouTube, că îi plac bărbaţii.

E greu să fii gay şi… ungur

"Vine o perioadă în viaţă când dai de tine şi nu mai vrei să fugi. Să te descoperi ca persoană gay şi să te descoperi ca o persoană în România este greu de purtat, nu eşti ca toţi ceilalţi", spune el. În filmare, Rengle apare emoţionat, iar la un moment dat chiar lăcrimează, spunând că i-a fost foarte greu să vorbească despre asta până acum.

"Am foarte mari emoţii. Sincer, nu am vrut să-i spun nici mamei mele, pentru că o iubesc foarte mult. N-am vrut să o fac să creadă că a greşit sau a făcut ceva în neregulă", a mărturisit Rengle. Acesta le-a povestit internauţilor că a vrut să ţină secret toată viaţa, dar la un moment dat i-a spus mamei sale prin ce trece, la o discuţie, în bucătărie, în timp ce ea îi gătea.

"Era o tensiune şi o povară pe care o purtam de atât timp în mine, încât nu am mai putut să mă abţin. Mama a izbucnit în plâns, m-a luat în braţe, n-a înţeles nimic. N-a ştiut cum să reacţioneze, a  ştiut doar că am nevoie de ea. Mai târziu, când am luat trenul de la Oradea spre Bucureşti, mi-a împins un bileţel în mână. Pe bileţel scria «Te iubesc, indiferent ce s-ar întâmpla»".

Rengle a povestit şi că la început nu a înţeles ce i se întâmplă, de ce lui, şi că problema l-a chinuit mai ales în adolescenţă. "Pe lângă faptul că eram batjocorit în fiecare zi pentru că eram ungur, nu puteam să mai suport şi ideea de a fi batjocorit pentru că sunt gay. Un teenager care se luptă cu aceste gânduri şi nu are cum să vorbească despre asta nici cu părinţii şi nici cu prietenii, pentru că e un subiect tabu!".

Lecţia de toleranţă

Tânărul a mai mărturisit că i-ar fi plăcut să existe un exemplu, cineva care să-i spună că nu e "anormal", că e în regulă, şi chiar li s-a adresat celor care se confruntă cu asemenea probleme să comunice, să lase frustrările deoparte, pentru că nu e nimic în neregulă cu ei.

"Vreau să le deschid ochii şi acelora care fac abuz şi bullying, sper să înţeleagă că şi ei sunt doar nişte suflete speriate, de necunoscut şi că răspunsul nu este să ne înfigem cuţite unii în alţii, răspunsul este să ne ajutăm unii pe alţii", a spus Rengle.

Dansatorul a mai remarcat, în treacăt, că nu este corectă poziţia Coaliţiei pentru Familie, care militează pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi i-a îndemnat pe cei care sunt "altfel" să aibă încredere în ei, să se iubească pe sine şi să se bucure de viaţă. "Te rog, ai curaj! Eu n-am avut, mult timp n-am avut. Crede că eşti perfect, că ai venit pe lume să fii perfect".

Videoul a fost urcat pe YouTube pe 12 ianuarie și a strâns peste 50.000 de vizualizări. 

Carieră fulminantă

După cum BIHOREANUL a mai scris, orădeanul Emil Rengle s-a remarcat la18 ani, când a fost desemnat cel mai bun dansator român şi a participat la campionatul de dans Hip Hop International din Las Vegas. A avut o carieră fulminantă. Lansat între timp şi pe piaţa muzicală, ca dansator a fost prezent la numeroase evenimente internaţionale, în Miami, Los Angeles, Tokyo, Hong Kong, New York, dar şi în oraşe din întreaga Europa. 

Rengle a devenit cunoscut şi după o serie de workshopuri de dans în SUA, Asia şi Europa. În cadrul acestui turneu, a avut ocazia să danseze alături de coregrafi celebri, ca Sheryl Murakami (coregraful lui Beyonce) sau Nika Kljun (coregraful lui Kylie Minogue), dar şi alţi dansatori talentaţi din întreaga lume.

Pe plan naţional, Emil a colaborat cu numeroşi artişti, ca Alex Velea, Antonia, Inna, Loredana Groza, Dj Andi, Fly Project, Marius Moga, Alexandra Stan, Anda Adam, sau Corina. Cea mai recentă colaborare a fost cea cu Dana Budeanu, în cadrul emisiunii "Uite cine dansează!".

2015 a fost, pentru Emil Rengle, un an de referinţă în carieră, întrucât atunci artistul s-a lansat şi muzical cu proiectul său Rengle pe scena Untold, în faţa a 60.000 de oameni. În acelaşi an, a fost singurul artist român invitat la Europe Music Awards 2015, una dintre cele mai renumite gale muzicale, care a avut loc la Mediolanum Forum din Milano. Aici, talentatul coregraf a împărţit scena cu vedete precum, Pharell, Ed Sheeran, Macklemore şi Ellie Goulding.