Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii "Starea Nației" de la TVR, a publicat joi, pe site-ul pătraru.ro, o serie de înregistrări în care președintele-director general al instituției, Doina Gradea, vorbește insultător la adresa jurnaliștilor de la Știrile TVR și afirmă că aceștia ar merita "pumni în gură".

Ea spune, conform înregistrărilor, că e "nevoită" să intervină în politica editorială când sunt derapaje și că ziariștii Televiziunii publice sunt "hateri de profesie". Mai mult decât atât, Gradea a catalogat-o pe o jurnalistă TVR "cap de porc", după ce respectiva a chestionat-o „nepotrivit” pe primăriţa generală a Bucureştiului Gabriela Firea.

Dragoș Pătraru a precizat că face aceste dezvăluiri în calitate de avertizor public, el reclamând, la începutul mesajului video: acțiuni de intimidare, amenințări, cenzură, abuz de putere, încălcarea valorilor și normelor etice ale TVR, decizii editoriale împotriva interesului public, decizii financiare împotriva bugetului public. El declară că tot ceea ce afirmă va dovedi cu probe adunate în ultimele șapte luni.

"Nu e vorba despre noi și despre emisiunea Starea nației, de aceea am și anunțat public că nu vom continua aici, dacă lucrurile nu se vor schimba. Aici este vorba despre niște oameni care – la ordin politic sau pur și simplu din slugărnicie – vor să aservească televiziunea publică puterii. Urmează o producție mult mai mare, cu multe explicații și cu alte multe înregistrări din care reies nu doar abuzurile editoriale făcute de acești oameni și de alții care, la adăpostul protecției politice, îi slujesc, ci și cele financiare", spune Pătraru.

Nişte „hateri de meserie”

Iată câteva din înregistrările publicate de Dragoș Pătraru:

Doina Gradea: "Stai, mă, să vezi. Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc, să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți de pe post. Dar, ok femeia. Și în timp ce lumea se bucura că s-a făcut spitalul ăsta, că-i pentru copii, la Foișor, deci l-au refăcut, că-i o investiție spectaculoasă, asta o întreabă pe Firea: cum e cu statuile, nu știu ce, câte statui ați făcut în București?"...

"Deci ce merită ăștia? Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul, în politica editorială! Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar ăștia merită poliție pe ei, le-am și spus: trebuia să aduc un șef din afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!"

"Astăzi a fost și asta, Corina Crețu, la Guvern cu Tudose și au semnat fonduri de 300 de milioane de euro, fonduri structurale, pentru anul care vine, și zic: cum ar fi fost s-o întrebe pe Corina Crețu reporterul nostru... auzi, dar cum mai stai cu Colin Powell, ăla, mai știi ceva de el? Ești ok? Îți mai scrii cu el? Îți mai trimite e-mail? ... Când a fost PNL-ul la guvernare, s-au luat de PNL. Când a fost PD, s-au luat de PD. Acum când sunt ăștia, se iau de ăștia. Au o ură, așa. Ies din niște scorburi, așa, știi? Hateri de profesie. Ei nu sunt impotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie și atât”.

„Dacă difuzați, ați pus-o!"

În material sunt incluse și înregistrări cu directorul TVR 1 Eduard Dârvariu, critic la adresa realizatorilor, angajaților, Comisiei de Etică din TVR, dar şi la cea a lui Dragoș Pătraru: "Eu vreau un amendament în care tu să nu mai vorbești de TVR, mie mi se pare aiurea ca venind într-o casă să zici: bă, ăsta are geamurile nespălate, chiar dacă sunt nespălate. Uită-te cum arată! Că faci parte din TVR".

Dragoș Pătraru a explicat că critica sa dim emisiune a vizat persoana delegată de Guvern, Cătălin Blebea, în Consiliul de Administrație al TVR: „Este reprezentantul guvernului omul care l-a reprezentat pe Gabriel Oprea în Consiliu (de Administrație) și care a venit la mine personal, iar asta e o chestie pe care am spus-o și atunci, și m-a somat să nu mai spun nimic despre Gabriel Oprea, eu consider că e de interes public ca oamenii să știe cine este acest personaj (Cătălin Blebea) din CA. Și cu martori, în birou la directorul de canal de la TVR1, mi-a spus: "A zis domnul Gabi Oprea să nu mai difuzați nimic despre el și, dacă difuzați, ați pus-o!" Am fost amenințat..”

„Bine, Dragoș, dar de ce dezgropi morții acuma? Asta e de mulți ani...”, a fost replica Doinei Gradea.
„Pentru că domnul a revenit în Consiliul de Administrație ca reprezentant al Guvernului! E de interes public ca oamenii să știe asta!”, a încheiat Pătraru.

Să-şi ceară scuze!

Printr-o scrisoare deschisă, jurnaliştii de la Ştirile TVR îi solicită directoarei generale a televiziunii publice, Doina Gradea, să îi ceară scuze colegei pe care a catalogat-o drept ”cap de porc”, aceștia exprimându-și, totodată, consternarea și indignarea față de limbajul folosit. Scrisoarea ziariștilor o anunţă pe Doina Gradea că nu se vor lăsa intimidaţi și o asigură pe aceasta că nu sunt ”hateri de profesie”.

Angajații se declară îngrijorați de disprețul directorului instituției și producătorului executiv a TVR, Eduard Dârvariu, îl arată față de ”principiile și misiunea televiziunii publice”. Pe listă semnatarilor se află nume cunoscute, precum Ramona Avramescu, Adelin Petrișor, Mihai Rădulescu.