Un om de afaceri israelian şi fiica lui au lansat un proiect interesant pe Instagram. Pe contul "Eva Stories" sunt arătate, cu ajutorul unor actori, întâmplările cutremurătoare prin care adolescenta Eva Heyman a trecut în timpul Holocaustului în Oradea.

Poveştile sunt inspirate din jurnalul pe care fata l-a ţinut încă dinainte să fie închisă în ghetoul din Oradea şi sunt prezentate ca şi cum Eva Heyman ar avea Instagram şi ar povesti prietenilor prin "stories" (acele video-uri scurte care le permit utilizatorilor de social media să-şi prezinte viaţa de zi cu zi prietenilor) ce i se întâmplă.

Contul "Eva Stories" a adunat în scurt timp 1,4 milioane de urmăritori. Potrivit CNN, contul a fost lansat de omul de afaceri Mati Kochavi şi fiica lui Maya, din Haifa, Israel. Cei doi au spus că au căutat un fel de a prezenta şi tinerelor generaţii drama Holocaustului.

Ei au angajat zeci de actori, sute de figuranţi şi au recreat atmosfera din era nazistă în Liviv, Ucraina. Totul a fost înregistrat, aşa cum ar face un adolescent azi, pe un Iphone. Actriţa foloseşte filtre, hashtag-uri şi locaţii pentru a face poveştile cât mai uşor de înţeles pentru generaţiile de azi.

În primele ei "stories", care arată evenimentele din februarie 1944, Eva povesteşte despre viaţa ei obişnuită alături de familie şi de prieteni, mărturisind că vrea să devină reporter. Tocmai a împlinit 13 ani şi a primit cadou de la mama sa o pereche de pantofi cu toc.

Apoi, însă, viaţa ei este schimbată complet de măsurile antievreieşti şi de ghetoizare.

În circa 70 de episoade, Mia Quiney, o tânără actriţă britanică, reconstituie infernul vieţii Evei "urmăritorilor" ei, de la ocuparea oraşului său natal de nazişti şi până la deportarea sa într-un tren spre Auschwitz, de unde nu se va mai întoarce. Eva Heyman a murit la doar 13 ani într-o cameră de gazare.

Toate poveştile Evei pot fi văzute pe "Eva Stories". Deşi contul de Instagram a adunat în scurt timp peste 1,4 milioane de urmăritori, mulţi îi acuză pe co-creatorii lui că trivializează Holocaustul.

Aceştia spun, însă, că nu e aşa. "Social media este superficială, mai ales dacă ceea ce cauţi este conţinut superficial. Dacă vei căuta conţinut cu mesaj puternic care poate chiar şi să producă revoluţii îl poţi găsi şi pe acela cu uşurinţă acolo", a spus, potrivit CNN, Maya Kochavi.

Eva Heyman s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, şi a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. În ultima mărturisire din jurnalul său, cu trei zile înainte să fie deportată, Eva spunea că nu vrea să moară.

"Micul meu Jurnal, eu nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc... Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, într-un pod sau în orice gaură. Şi, micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată până şi de jandarmul saşiu care ne-a luat făina, numai să nu mă omoare, numai să mă lase să trăiesc!", scria adolescenta.

În 2015, Asociaţia Tikvah din Oradea a dezvelit în Parcul Bălcescu, zonă de unde au plecat trenurile cu evrei spre Auschwitz, o statuie a Evei Heyman, realizată în memoria tuturor copiilor şi tinerilor orădeni care au pierit în timpul Holocaustului.

Citeşte şi:

Eva s-a întors acasă: Memorialul dedicat copiilor evrei care au pierit în timpul Holocaustului a fost dezvelit în Parcul Bălcescu (FOTO/VIDEO)

Ghetoul groazei: La Oradea s-a aflat unul dintre cele mai sinistre ghetouri în care au fost umiliţi şi torturaţi evreii