Primul sezon al producţiei HBO "Cernobîl" a cucerit 140.000 de fani şi a detronat celebrul "Game of Thrones" pe cea mai importantă şi credibilă platformă de evaluare a serialelor, filmelor şi a jocurilor video, IMDb.

Primul sezon al serialului, care prezintă realist catastrofa nucleară care a avut loc în 1986. s-a încheiat zilele trecute cu cel de-al cincilea episod.

Cu toate că numărul epidoadelor este mic, producţia a strâns rapid sute de mii de fani. Potrivit evz.ro, acesta a primit nota de 9,7 din 10 pe Internet Movie Database (IMBd), bază de date a Amazon, care deţine informaţii despre seriale, filme şi jocuri video şi care are în jur de 83 de milioane de utilizatori înregistraţi.

Topul celor mai populare seriale mai cuprinde serialul "Breaking Bad"(9,5), "Band of Brothers"(9,5), "Game of Thrones" (9,3), "The Wire" (9,3), "Rick and Morty" (9,3), "The Sopranos" (9,2), "Sherlock" (9,1), "True Detective" (9), "Fargo" (9), "Black Mirror" (8,9), "Stranger Things" (8,9), "Friends" (8,9), "Westworld" (8,8), "Peaky Blinders" (8,8).

Sursa citată mai arată că, presa apropiată de Kremlin a atacat serialul imediat după difuzare. Cel mai cunoscut ziar rusesc, Komsomolskaya Pravda (KP), sugerează faptul că serialul este folosit de concurenţa centrului de energie atomică de stat din Rusia, pentru a păta imaginea ţării în ceea ce priveşte puterea nucleară.

O publicaţie care are succes printre cititorii în vârstă, Argumenty Fakty, a descris serialul ca pe o "caricatură şi nu adevărul". Critici a adus şi canalul de ştiri Rossia 24.

În replică, televiziunea NTV din Rusia a anunţat ca va filma un serial bazat tot pe faptele din Cernobîl şi va porni de la ipoteza că agenţii CIA au provocat dezastrul mult cunoscut.

Catastrofa de la baza serialului a avut loc în aprilie 1986 şi a fost cauzată de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns apoi în partea de vest a Uniunii sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, la patru ani de la accident.