Deşi pare incredibil, unicitatea Lunii este pusă în pericol. Autorităţile din oraşul Chengdu, aflat în sudul Chinei, au anunţat un plan de-a dreptul ştiinţifico-fantastic: vor să lanseze un satelit, ca o lună artificială, care să servească la... iluminatul stradal.

Wu Chunfeng, preşedinte al Centrului Aerospaţial din Chengdu, a explicat că luna nou creată va avea o strălucire de opt ori mai mare comparativ cu cea naturală, pentru a emana suficientă lumină încât să înlocuiască reţeaua de iluminat stradală. Lumina astfel produsă va fi similară celei a amurgului, deci deloc deranjantă.

Conform anunţului făcut de autorităţile chineze, satelitul va putea să lumineze o suprafaţă cu un diametru de până la 80 de kilometri, iar rata precisă de luminare va putea fi controlată.

Testarea lunii artificiale a început deja de câţiva ani, iar în prezent tehnologia a ajuns la maturitate, a precizat Wu Chunfeng. Planul este ca satelitul să fie lansat până cel târziu în 2020. Nu au fost făcute publice detalii privind costul acestei invenţii, nici referitor la modul de funcţionare.