Generaţiile viitoare ar putea rămâne fără licoarea cu care 90% dintre români îşi înviorează dimineţile.

Potrivit unui studiu al specialiştilor Grădinilor Botanice Regale Kew din Londra, citat de Digi FM, 75 din cele 124 de specii cunoscute de cafea, reprezentînd 60% din total, ar putea dispărea în perioada următoare pe fondul perioadelor tot mai prelungite de secetă, defrişărilor şi încălzirii climaterice care stimulează răspândirea mult mai rapidă al fungilor care îmbolnăvesc arborii.

Studiul realizat de o echipă condusă de Aaron Davis, coordonatorul cercetătorilor cafelei şi resurselor de plante din Kew a scos la iveală faptul că din cele 75 de specii de cafea ameninţate cu dispariţia, 13 sunt în pericol iminent de dispariţie, 40 sunt în pericol de dispariţie iar 22 se află într-o situaţie de vulnerabilitate.

"60% înseamnă extrem de mult, este una adevărat semnal de alarmă. Pentru un produs de o importanţă majoră la nivel global, este un real avertismet", a declarat Aaron Davis.

Fără soluţii

Zilnic, la nivel mondial se consumă 1,6 miliarde de căni de cafea. Chiar dacă speciile aflate pe cale de dispariţie nu sunt folosite la producţia cafelei Arabica şi Robusta destinate consumului acesta sunt însă foarte importante pentru supravieţuirea plantelor domestice.

"Istoria Arabica este bogată în incidente cu boli, paraziţi sau crize de productivitate, iar cultivatorii s-au întors tot timpul în sălbăticie şi au folosit diversitatea genetică pentru a le rezolva", a explicat specialistul.

Studiul condus de Aaron Davis, care a combinat informaţii colectate din teren şi simulări pe calculator ale diferitelor scenarii climatice care ar putea afecta speciile sălbatice de cafea Arabica, reprezentând 70% din producţia globală.

Analizând date colectate din Etiopia şi sudul Sudanului, cei mai mari producători de cafea Arabica, cercetările au arătat că dacă actuala situaţie se menţine până în anul 2080 două treimi din habitatele de creştere ar putea dispărea. Scenariul cel mai sumbru ridică acest procent la 100%.