Papa Francisc a făcut, joi, un gest dramatic pentru pace. Suveranul Pontif a îngenunchiat şi a sărutat picioarele liderilor de război din Sudanul de Sud, rugându-i să păstreze pacea în statul lor.

Anii trecuţi, circa 400.000 de persoane au murit în timpul războiului civil din Sudanul de Sud.

Potrivit euronews.com, Papa Francisc a făcut apel la preşedintele Salva Kirr şi la fostul său vicepreşedinte, transformat în liderul rebelilor, Riek Machar, să respecte armistiţiul pe care l-au semnat în 2018, prin care au încheiat războiul civil brutal din ultimii cinci ani, şi să se angajeze să formeze un guvern unit luna viitoare.

"Vă cer ca un frate să rămâneţi în pace. Vă cer acest lucru din toată inima, permiteţi să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar ele nu ne vor birui. Mergeţi înainte, rezolvaţi problemele. Vor fi greutăţi şi veţi avea neînţelegeri, dar păstraţi-le în interiorul birourilor. În faţa oamenilor ţineţi-vă de mână şi fiţi uniţi. Astfel, ca simpli cetăţeni, veţi deveni părinţii naţiunii. Permiteţi-mi sa vă cer acest lucru cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde", le-a spus Suveranul Pontif.

Din imaginile înregistrate cu ocazia întâlnirii, liderii din Sudanul de Sud au părut uimiţi de gestul Papei în vârstă de 82 de ani, care, ajutat, a îngenuncheat şi le-a sărutat pantofii.

Joi, Vaticanul a reunit liderii sud-sudanezi pentru 24 de ore de rugăciuni în încercarea de a elimina orice diviziuni şi de a menţine fragilul armistiţiu, scrie adevarul.ro. 

Sudanul, predominant musulman, şi Sudul majoritar creştin au luptat timp de decenii înainte ca Sudanul de Sud să devină independent în 2011.

Doi ani mai târziu, Sudanul de Sud a intrat în război civil după ce Kiir l-a concediat pe Machar din poziţia de vicepreşedinte.

Aproximativ 400.000 de persoane au murit şi peste o treime din cei 12 milioane de oameni au fost dezrădăcinaţi, declanşând cea mai gravă criză de refugiaţi din Africa de la genocidul din 1994 din Rwanda.