Tribunalul Hunedoara a dispus marţi eliberarea condiţionată din Penitenciarul Deva a hackerului Marcel Lehel Lazăr, cunoscut şi sub apelativele de "Guccifer" şi "Micul Fum", condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România şi America, relatează Agerpres.

"Instanţa admite contestaţia formulată de condamnat împotriva sentinţei penale 974/2018 pronunţată de Judecătoria Deva în dosarul 6478/221/2018, desfiinţează integral sentinţa penală atacată şi, în rejudecare, admite cererea formulată de condamnat, în prezent deţinut în Penitenciarul Deva, şi dispune liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1667/2014 a Tribunalului Bucureşti, secţia Penală", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Hackerul, orădean de origine, va fi extrădat, însă, în Statele Unite, unde are de ispăşit o altă pedeapsă, pentru fapte similare. Pe 10 septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de extrădare în SUA a lui Lazăr, predarea acestuia fiind amânată de judecători până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o are în România.

Marcel Lehel Lazăr, alias "Guccifer" sau "Micul Fum", a devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail ale unor personalităţi din România şi America. În vârstă de 46 de ani, bărbatul a fost condamnat în septembrie 2016 la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, statul american Virginia.

"Guccifer" a pledat vinovat la acuzaţiile de furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere, după ce a fost extrădat din România în SUA. Hackerul este bănuit că ar fi spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate s-ar număra fostul secretar de stat american Colin Powell, o rudă a fostului preşedinte american George W. Bush şi Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, dar şi aceasta din urmă.

În România, Marcel Lazăr Lehel a primit, în 2014, o condamnare de 7 ani închisoare, el fiind acuzat că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele ale căror e-mailuri ar fi fost sparte de "Guccifer" s-ar afla fostul director al SRI George Maior şi europarlamentarul Corina Creţu.

Lehel a fost încarcerat în România din octombrie 2016, când a fost adus din SUA.