Jocurile pe calculator sunt considerate sporturi în mai multe zone ale Statelor Unite ale Americii, ele primind denumirea de "esports", potrivit edupedu.ro. 

Gamerii, adică jucătorii, fac bani frumoşi de pe urma unor competiţii în diferite "sporturi" de acest gen.

"Oficilizarea" jocurilor pe calculator a început din toamna anului 2018, iar primul stat care a avut această iniţiativă a fost Connecticut, după care au urmat Georgia, Kentucky, Massachusetts şi Rhode Island.

Termenul "Esports" vine de la jocuri electronice, care presupun muncă de echipă, comunicare, gândire strategică şi leadership, caracteristici care se regăsesc în toate celelalte sporturi. 

A fost elaborat chiar şi un manual al jucătorului în care sunt menţionate principiile, regulile şi limitele impuse în timpul jocului. 

Într-un liceu din America, competiţiile se organizează după ce se formează două echipe a câte şase jucători. Jurnaliştii de la CNN au luat parte la o competiţie în care elevii se întreceau la "Smite", un joc în care zei şi alte personaje mitologice se luptă între ele. 

Universităţile americane s-au adaptat repede trendului, aşa că universităţi precum cele din New York şi din California oferă burse pentru cei mai buni gameri.

Potrivit ziare.com, un gamer începător ajunge să câştige 500 de euro, iar dacă se înscrie în competiţii naţionale şi internaţionale şi ajunge în liga profesioniştilor câştigurile lui pot ajunge la mii de euro pe lună.

Cel mai bine plătit gamer are 24 de ani şi a început să se joace din anul 2006, pe când avea numai 11 ani. Evz.ro scrie că numele său este Lee "Jaedong" Jae Dong şi a câştigat până acum peste 500.000 de dolari din jocurile pe calculator.