Rezultate îngrijorătoare anunţate în urma mai multor studii făcute în Marea Britanie: aerul poluat provoacă schimbări de comportament, scăderea performanţei şcolare şi creşterea criminalităţii.

Un profesor de la London School of Economics, Sefi Roth, a analizat câţiva studenţi care aveau acelaşi nivel de educaţie şi care au dat examene în aceleaşi locuri, dar în zile în care nivelurile de poluare a aerului erau diferite.

Rezultatele au arătat că în zilele în care calitatea aerului era redusă, studenţii au obţinut note proaste, iar când aerul era mai curat notele erau mult mai bune. Tot Roth a analizat şi infracţiunile petrecute timp de doi ani într-o anumită zonă din Londra şi a descoperit că cele mai multe au loc în zilele cu mai mult smog.

"Pur şi simplu am urmărit un nor de poluare şi am studiat ce se întâmpla în zonele în care ajungea. Am descoperit că, oriunde ajungea, infracţiunile creşteau", a afirmat cercetătorul.

Concluzia sa a fost confirmată şi printr-un studiu din SUA, potrivit căruia în zilele cu poluarea mai ridicată oamenii sunt predispuşi la şase infracţiuni: crimă, viol, jaf, furt de maşini şi atac.