Directorul general al Tesla, Elon Musk, a prezentat primul vehicul spaţial al companiei sale SpaceX, care este conceput astfel încât să transporte călători pe Lună şi pe Marte.

”Eu cred că ar trebui să facem tot ce putem ca să ajungem o specie multiplanetară şi să extindem conştiinţa dincolo de Pământ, şi ar trebui să facem asta acum. Ce avem nevoie pentru a deveni o civilizaţie spaţială este să facem ca transportul în spaţiu să fie ca transportul aerian. O rachetă pe care să o putem refolosi este în esenţă cheia spaţiului cosmic”, a declarat Musk, potrivit mediafax.ro.

Prototipul prezentat de Musk poartă numele Mark 1 sau Mk 1 şi va avea primul zbor într-o lună sau două. Racheta va fi lansată din Texas cu o traiectorie suborbitală care nu va depăşi altitudinea de 19 km. Primul zbor pe orbită ar putea să urmeze în următoarele şase luni.

Naveta este numai o parte din aparatul de zbor care ar putea transporta oamenii. În forma finală, aceasta ar urma să fie aşezată pe un aparat de propulsie masiv care ar avea până la 37 de motoare Raptor.

În forma completă, naveta ar depăşi dimensiunile rachetei Saturn V, care a transportat echipajul misiunii Apollo pe Lună, devenind cel mai mare şi cel mai puternic aparat de zbor realizat vreodată.