Românul Florin Morariu, cunoscut ca "eroul cu făcăleţ de la Londra", a primit, vineri, distincţia "The Queen’s Commendation for Bravery" din partea Reginei Marii Britanii pentru curajul de care a dat dovadă din timpul atentatului din Londra din 2017. 

Potrivit Mediafax.ro, ceremonia în care ieşeanul a fost premiat a avut loc în Turnul Londrei şi a durat circa patru ore.

Distincţia pe care acesta a primit-o este o formă de recunoaştere a comportamentului brav al militarilor dar şi al civililor care acţionează în momente şi circumstanţe deosebite în numele naţiunii britanice, notează aceeaşi sursă.

"Mi-a fost înmânată distincţia "The Queen's Commendation for Bravery" de către un lord, care este reprezentantul Casei Regale a Marii Britanii. Sunt mândru că am primit această distincţie, dar şi fericit, m-au felicitat tot cei prezenţi. Mi-au făcut o prezentare foarte frumoasă (...) Aş vrea să le spun românilor că, oriunde s-ar afla, în orice colţ al lumii, să nu uite că sunt români", a spus Morariu.

În 2017, într-o noapte de iunie, trei atacatori au intrat cu duba în trecătorii de pe Podul Londrei. Apoi, înarmaţi cu cuţite, teroriştii au înjunghiat mai multe persoane aflate în acea zonă.

Românul lucra atunci la o brutărie din zona podului şi a filmeze scenele de groază prin care au trecut londonezii. Florin Morariu a aruncat cu navete de pâine într-un atacator şi i-a cerut unui coleg un "făcăleţ" pentru a fi pregătit în cazul în care teroriştii vor ataca din nou. 

Totodată, el a găzduit în brutăria în care lucra aproximativ 20 de oameni în timpul atacului.

În vara anului trecut, tânărul a primit o scrisoare din partea autorităţilor britanice prin care era propus de premierul Theresa May pentru distincţia "The Queen's Commendation for Bravery". După ceremonie, ieşeanul a declarat că se va întoarce duminică în România, unde lucrează în prezent.