După ce Samoa, părţi din Kiribati şi Tonga din Oceania au fost primeele teritorii de pe glob care au trecut în 2019, luni, după prânz, noul an a început şi în Noua Zeelandă, respectiv în Australia.

În Noua Zeelandă, trecerea în 2019 s-a făcut la ora 13, ora României, cu un spectaculos foc de artificii lansate din celebrul turn Sky Tower. Şi podul din Auckland a fost gazda unui spectacol din muzică şi lumini. 

În Australia 2019 a început la ora 15, ora României, tot cu show-uri extraordinare de artificii în Sydney, Melbourne, Canberra, Adelaide și în alte orașe. Anul acesta, în portul din Sydney ploaia de artificii a avut două noi culori, față de cele folosite în anii anteriori. 

În total, pe glob, Revelionul este sărbătorit în 38 de zone orare. Odată cu România, noul an este întâmpinat în 32 de ţări. Utimele teritorii care vor sărbători revelionul sunt insulele Baker şi Howland, marţi, la ora 14 a României.

Fiecare ţară are propriile tradiţii când vine vorba de noroc în noul an. Grecii pun bani în prăjitura tradiţională - vasilopita, dedicată Sfantului Vasile, prăznuit pe 1 Ianuarie, scrie site-ul stirileprotv.ro. Ei cred că persoana care îi găseşte va avea bucurii tot anul, iar copiii aşteaptă să primească daruri în ghetuţe, cum primesc românii de la Sfantul Nicolae. 

Şi în Bolivia sunt puse monede în prăjituri, iar cei care le găsesc vor avea noroc tot anul care vine. Francezii mănâncă diverse clătite, iar danezii sparg farfurii de uşile caselor prietenilor şi rudelor şi sar de pe scaune la trecerea în noul an, pentru noroc.

Irlandezii aruncă în pereţi cu pâine, pentru bun augur de Anul Nou, iar cei care îşi doresc noroc în dragoste îşi pun vâsc sub pernă.

În Ţara Galilor, la miezul nopţii, uşa din spate a casei este deschisă şi imediat închisă, pentru a lăsa anul vechi să iasă şi pentru a alunga ghinionul din casă. După a 12-a bătaie a ceasului, uşa din faţă este deschisă, pentru a primi noul an şi bucuriile pe care le va aduce.

În Ecuador şi Panama sunt arse păpuşi din hârtie, iar intr-un sat din Peru, locuitorii încing o bătaie, pentru a începe noul an cu toate problemele rezolvate. 

Argentinienii, mexicanii şi spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, fiecare pentru câte-o dorinţă din cele puse în ultimele secunde ale anului. Şi portughezii au un obicei asemănător, însă ei înlocuiesc strugurii cu smochine. 

La români, după cum se ştie, se spune că fiecare trebuie să poarte un obiect vestimentar roşu şi să aibă în buzunar măcar un bănuţ.

La New York, măsurile de securitate vor fi sporite, iar în Times Square sunt aşteptate până la două milioane de persoane care vor asista la tradiţionala coborâre a globului de cristal în ultimele secunde din 2018. Butonul care eliberează globul va fi acţionat de 11 jurnalişti, potrivit New York Times, iniţiativă care face parte din efortul de recunoaştere a deteriorării libertăţii presei în SUA, dar şi pe plan global.

Vezi când se sărbătorește trecerea în noul an pe tot globul, aici!