Lupta împotriva poluării capătă valenţe extreme. Vanuatu, o ţară insulară aflată la circa 1.700 kilometri de Australia, a anunţat că intenţionează ca de la 1 decembrie 2019 să interzică utilizarea scutecelor de unică folosinţă, pentru a reduce cât mai mult cantitatea de deşeuri şi, implicit, poluarea.

Proiectul vizează şi interzicerea tacâmurilor din plastic, a paharelor din polistiren, a beţelor din plastic pentru amestecarea băuturilor şi a altor tipuri de ambalaje alimentare. Vanuatu este una dintre ţările direct afectate de ameninţarea încălzirii globale, din cauza creşterii nivelului apei ca urmare a creşterii valorilor de temperatură.

Prin urmare, arhipelagul este nevoit să adopte o politică de mediu foarte agresivă. Scutecele de unică folosinţă sunt deşeuri ce nu pot fi compostate şi nici nu se descompun, aşa că reprezintă o problemă reală pentru mediul înconjurător.

În plus, au arătat reprezentanţii autorităţilor din Vanuatu, procedeul de fabricare consumă o cantitate mare de apă şi de energie, contribuind astfel la încălzirea globală.

Pe de altă parte, însă, numeroşi cetăţeni din această ţară spun că amprenta ecologică a scutecelor ar trebui să fie mai puţin relevantă comparativ cu utilitatea lor.