Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania, catedrala catolică Sagrada Familia, a fost amendată de autorităţile locale cu 36 de milioane de euro, pentru că n-a deţinut niciodată şi nici nu deţine în prezent o autorizaţie de construcţie.

Basilica impresionantă proiectată de arhitectul Antonio Gaudi este astăzi inclusă în patrimoniul Unesco, iar unele părți ale clădirii sunt încă în construcție. Totuşi, niciodată nu a avut o autorizaţie, aşa că, din punct de vedere tehnic, catedrala este o construcţie ridicată ilegal, începând cu 1882.

Primăria Barcelonei a anunţat că va permite ca amenda să fie plătită timp de zece ani, iar banii vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea sistemului de transport şi înfrumuseţarea zonei în care se află catedrala. În plus, Biserica Catolică va face demersurile pentru ca imensa construcţie să intre în legalitate.

Sagrada Familia atrage anual aproximativ 4,5 milioane de vizitatori, iar alte 20 de milioane de turiști se opresc în zonă pentru a o vedea din exterior și a face poze.

Structura bisericii va fi finalizată până în 2026, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Antonio Gaudi.