Stan Lee, „părintele” supereroilor Marvel, a murit la 95 de ani, într-un spital din California. Creatorul celebrelor personaje Spiderman, Hulk, Doctor Strange, Black Panther, X-Men, Iron Man sau Thor a fost directorul companiei Marvel Comics, unul dintre doi giganţi din industria benzilor desenate.

Stan Lee îşi făcuse o tradiţie din a apărea câteva secunde în toate filmele bazate pe benzi desenate Marvel.

Deşi puţină lume ştie, „părintele” supereroilor avea sânge de român. Tatăl său, Jakob Lieber, se născuse în Bucureşti în 1886, dar la 19 ani a emigrat în SUA, din cauza antisemitismului din societatea românească. Şi mama sa, Celia Solomon, avea legături cu România - părinţii ei, tot evrei, fugiseră din ţara noastră, unde purtau numele de familie Zamfir. 

Totuşi, după cum a mărturisit el însuşi într-un interviu, Stan Lee nu a fost niciodată în România şi nici nu a ştiut niciun cuvânt în limba română.

Un alt actor român celebru dincolo de Ocean l-a omagiat pe Lee acum, la moartea lui. Sebastian Stan, care a jucat în Captain America, a postat pe Instagram o poză cu scriitorul, precizând că îi va simţi lipsa.

Sebastian Stan